SVIJET

Pompeo skratio posjetu Evropi, hitno se morao vratiti u SAD

Majk Pompeo. Arhiv

Avaz.ba

9.5.2019

Majk Pompeo (Mike), američki državni sekretar, odgodio je posjetu Grenlandu jer se mora vratiti u Vašington, saopćio je Stejt department.

Državni sekretar Pompeo mora odgoditi svoj posjetu Grenlandu jer danas treba biti u Vašingtonu - kazala je portparol Stejt departmenta Mortgan Ortagus. 

Majk je trebao posjetiti Grenland u četvrtak, ali je umjesto toga otputovao iz Londona za Vašington. Prije toga je otkazao posjetu Berlinu, predviđenu za utorak, navodeći kao razlog "hitna pitanja". 

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u srijedu je uveo nove sankcije Iranu, i to sektoru željeza, čelika, aluminija i bakra kako bi pojačao pritisak na teheranski režim i zaprijetio je novim mjerama ako Iran "radikalno ne promijeni ponašanje".

Sankcije su uvedene tačno godinu nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz Međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanom 2015. i nakon iranske objave da se oslobađa dviju obaveza preuzetih na temelju tog ugovora.

Pompeo je rekao Britaniji u srijedu da mora promijeniti svoj stav prema Kini i kineskom tehnološkom divu "Huaweiju", kritizirajući drugo najveće svjetsko gospodarstvo kao prijetnju Zapadu sličnu onoj koju je nekoć predstavljao Sovjetski Savez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.