SVIJET

Pompeo stiže na turneju u Evropu, posjetit će četiri zemlje

Od 30. maja do 5. juna

Majk Pompeo. Arhiv

V. D./Avaz.ba

24.5.2019

Američki državni sekretar Majk Pompeo dolazi sljedeće sedmice na mini turneju u Evropu, kada će posjetiti Njemačku je danas State Department.

Od 30. maja do 5. juna u Berlinu će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel i ministrom vanjskih poslova Hajkom Masom (Heiko Maas), u Švicarskoj s kolegom Ignaciom Kasisom (Ignazio Cassis), a 3. juna će u Hagu sudjelovati na 9. svjetskom samitu o poduzetništvu s holandskim premijerom Markom Ruetom (Rutte).

Turneja završava u Londonu, gdje će se pridružiti američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) u državnom posjetu Velikoj Britaniji od 3. do 5. juna.

Pompeo je početkom maja u posljednji trenutak otkazao posjet Berlinu tokom prethodne evropske turneje kako bi otišao u iznenadni posjet Iraku, gdje je upozorio na iranske prijetnje. 

U Njemačkoj su taj otkazani posjet ocijenili simptomatičnim za stanje bilateralnih odnosa koji su se jako pokvarili od dolaska Donalda Trampa na vlast. Jedna od središnjih tema tih razgovora s njemačkim čelnicima svakako će biti Iran.

U Švicarskoj će Pompeo razgovarati o jačanju napetosti s Iranom. Švicarska predstavlja američke diplomatske interese u Iranu jer dvije zemlje nemaju službenih odnosa.

Švicarska je također pristala predstavljati američke interese u Venecueli nakon što je Vašington povukao svoje diplomatsko osoblje iz te zemlje, čijeg predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas Maduro) Trampova administracija ne priznaje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.