SVIJET

Tramp oštro zaprijetio Kini: Postat će samo gore

Trgovinske tenzije

Tramp: Kina godinama iskorištavala SAD. Arhiv

Index.hr

13.5.2019

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) upozorio je danas Kinu da se ne osvećuje za novo podizanje carina, ali i naglasio da američki potrošači neće na svojoj koži osjetiti tu mjeru.  SAD je u petak više nego udvostručio carine na uvoz kineske robe u vrijednosti od 200 milijardi dolara. 

Kina je u ponedjeljak objavila da se nikada neće predati pred vanjskim pritiscima, iako nije pojasnila na koji će način uzvratiti Vašingtonu nakon novih prijetnji da će nametnuti carine i na sve preostale kineske proizvode. 

U nizu objava na Twitteru, predsjednik Tramp rekao je kako je Kina "godinama iskorištavala SAD".

Dakle, Kina se ne bi trebala osvećivati - postat će samo gore - dodao je Tramp.

Američki predsjednik potom je tvitao. 

- Nema razloga da američki potrošač plati za carine - napisao je Tramp, ali ta njegova objava u kontradikciji je s onim što kaže njegov ekonomski savjetnik Lari Kadlou (Larry Kudlow).

On je u intervjuu u nedjelju kazao da će "obje strane" vjerovatno stradati zbog povećanih trgovinskih tenzija.

Otvoreno upozoravam predsjednika Si Đinpinga (Xi Jinping) i sve moje brojne prijatelje u Kini da će Kina biti snažno pogođena ako se ne dogovorite jer će kompanije biti primorane napustiti Kinu i otići u druge zemlje -  tvitao je Tramp. 

Trgovinski rat između Kine i SAD u novom je krugu nakon što su Amerikanci povećali carine s 10 na 25 posto na 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode.

Tramp je ujedno naredio američkom trgovinskom predstavniku Robertu Lajtizeru (Lighthizer) da započne nametanje carina na sve preostale uvozne proizvode iz Kine, u potezu koji bi obuhvatio dodatnih 300 milijardi dolara kineske robe.

Peking se obavezao na odgovor Amerikancima, no još nisu najavili nikakav potez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.