POLITIČKE RELACIJE

Kako je skandal sa Štraheom obesmislio Dodikovu američku lobističku mrežu

Kako zaključuje komentator DW-a, ko vjeruje da se može upuštati u bilo šta s desničarskim ekstremistima i prijateljima neonacista – postat će njihov "korisni idiot"

Štrahe sa Dodik: Pokrenuo lavinu. Agencije

A. Ču. / Avaz.ba

19.5.2019

I dok su jučer evropski mediji opširno izvještavali o korupcijskom skandalu u Austriji, koji je izazvao snimak sada već bivšeg kancelara Štrahea (Strache), njemački mediji su značajnu pažnju posvetili javnom istupu Stiva Benona (Steve Bannona), bivšeg stratega američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji već mjesecima aktivno radi na povezivanju evropskih populista i nacionalista. 

Benon je prošle godine imao susret sa aktuelnom predsjednicom RS, Željkom Cvijanović, u Vašingtonu. Dodik je na tom susretu vjerovatno prikupio koji poen prije oktobarskih izbora prošle godine, ali danas je taj susret njegova teška noćna mora.  

Kako zaključuje komentator DW-a, ko vjeruje da se može upuštati u bilo šta s desničarskim ekstremistima i prijateljima neonacista – postat će njihov "korisni idiot".

U razgovoru za "Neue Zuercher Zeitung" Benon je iznio neke interesante poglede na budućnost Evrope.

On je, između ostalog, za njemačke medije vrlo negativno govorio i o Kini i Rusiji – najvažnijim vanjskopolitičkim adutima aktuelnih srpskih političara s obje strane Drine.

Benon je za Rusiju rekao da nije glavni protivnik Zapada jer je preslaba.

- Rusija je zapala u smrtonosnu demografsku spiralu, a ne proizvodi nikakvu naprednu tehnologiju. Rusija je jedna obična kleptokratija, koju vode gadni tipovi. Oni imaju puno oružja i u puno dijelova svijeta izazivaju probleme. No, sigurnosna situacija je potpuno drukčija od one iz osamdesetih godina prošlog stoljeća kad sam radio u Pentagonu. Niko se danas ne mora bojati da će ruski tenkovi pregaziti ravnice Sjeverne Njemačke. Za početak bi bilo dobro kad Njemačka ne bi sklopila plinski sporazum s Rusijom (Sjeverni tok 2) - rekao je Dodikov lobista, označivši Kinu kao glavnog neprijatelja Zapada.

- Glavni protivnik je totalitarna komunistička diktatura u Kini. Ona je egzistencijalna prijetnja za Zapad. Globalističke elite to ne žele priznati jer itekako dobro zarađuju na usponu Kine. Kineski čip-dizajn, robotička tehnika i umjetna inteligencija su ekseri koji se zabijaju u mrtvački kovčeg njemačke inženjerske umjetnosti - rekao je između ostalog Benon optužujući Kinu da stalno provocira ratni požar u Južnokineskom moru.

Aktuelna predsjednica RS-a, svojevremeno je angažirala profesionalnog reportera da ovjekovječi njen susret sa Benonom u Vašingtonu, no danas bi vjerovatno dala sve da može izbrisati dokaz njene veze s američkim radikalom koga je čak i Tramp najurio iz kabineta smatrajući ga opasnim za vlastiti ugled u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.