STIV BENON

Bivši Trampov savjetnik optužen za prevaru hiljade donatora

On se izjasnio da nije kriv

Benon u društvu Trampa. Agencije

A. K.

8.9.2022

Stiv Benon (Steve Bannon, 58), nekadašnji savjetnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), optužen je za pranje novca i zavjeru u vezi s Trampovim nastojanjem da izgradi zid duž granice između SAD i Meksika.

U optužnici, koja je objavljena danas, se navodi da je Benon optužen po dvije tačke za pranje novca, tri tačke za zavjeru i jednu tačku za planiranje prevare, javlja Reuters.


Privatno prikupljanje

Optužen je za prevaru donatora u, kako su tužioci opisali, privatnom prikupljanju sredstava od 25 miliona dolara, poznatom kao “Mi gradimo zid”, kako bi pomogao u izgradnji zida sa potpisom bivšeg republikanskog predsjednika.

Prema optužnici, Benon je prikrio kako je izvršni direktor ove incijative primao stotine hiljada dolara donatorskog novca uprkos tome što je obećao da neće primati platu.

Izvršni direktor je u sudskim dokumentima identifikovan kao Brian Kolfage, veteran vojnog vazduhoplovstva koji se u aprilu izjasnio krivim za zavjeru za prevaru i utaju poreza.


Lični troškovi

- Stiv Benon je djelovao kao arhitekta višemilionske šeme za prevaru hiljada donatora širom zemlje - rekao je okružni tužilac Menhetna Alvin Bragg u izjavi.

U augustu 2020. godine su američki tužioci optužili su Benona, Kolfagea i još dvojicu ljudi za prevaru donatora u ovom slučaju.

Benon se izjasnio da nije kriv po toj optužnici, uključujući optužbe da je preusmjerio blizu milion dolara za lične troškove.

Međutim, ta optužnica je odbačena nakon što je Tramp pomilovao Bannona u januaru 2021., u posljednjim satima njegovog predsjedništva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.