POLITIKA

Poznata imena prijelazne austrijske vlade: Bivši komandant EUFOR-a u BiH Johan Luif novi ministar odbrane

Nove ministre izabrao kancelar Sebastijan Kurz

Johann Luif. Arhiv

I.K./Avaz.ba

22.5.2019

Poznata su imena prijelaznih ministara u austrijskoj vladi, koji će popuniti ministarska mjesta Slobodarske partije Austrije (FPO) koja su ostala prazna.  

Imena je odredio premijer austrije Sebastijan Kurz, a među njima je i zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Austrije, generalpukovnik Johan (Johann) Luif, koji je bio u misiji u našoj zemlji, ali i na Kosovu.

Luif je 2015. godine imenovan za komandanta EUFOR-a u BiH. Prije BiH bio je zamjenik komandanta KFOR-a na Kosovu. 

S tim u vezi, Luif je svojevremeno izjavio i kako je stanje na Kosovu puno jednostavnije nego u BiH. Kako je kazao, očekivao je da će misija u BiH biti lagana i ispunjena diskusijama o izborima i finansijama, međutim, to se nije desilo. BiH je zemlja s puno problema, a političke strukture, izjavio je tada, umjesto da podržavaju napredak, one ga usporavaju. Kako je kazao, sistem u BiH je podešen tako da pogoduje onima koji ne žele napredak, jer ostavlja mogućnosti za usporavanje procedura.

Inače, u novoj austrijskoj vladi Luif će biti novi ministar odbrane, a prema pisanju austrijskih medija, u prijelaznoj vladi bit će i bivši predsjednik višeg suda Ekart Rac na mjestu ministra unutrašnjih poslova, šef socijalnog resora bit će nekadašnji šef sekcije Valter Peltner, a šefica kontrole leta „Austro kontrol“ Valeri Hakl (Valerie Hackl) preuzet će ministarstvo infrastrukture i saobraćaj, dok će ministar odbrane biti Luif.

Podsjetimo, predsjednik Austrije Aleksander Van der Bellen (Alexander), na Kurzov zahtjev, otpustio je ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla (Kickla) te prihvatio ostavke ostalih ministara iz redova FPO.

Inače, Kikl je prvi ministar u historiji Austrije koji je otpušten iz jedne vlade. Kurz je njegovu smjenu zatražio jer smatra da ne može biti na čelu ministarstva policije koja treba voditi istragu u slučaju afere oko doskorašnjeg šefa Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea (Heinz-Christian Strache). 

On se tereti zbog videosnimaka u kojim sada već bivši vicekancelar jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Kurz je istakao da je afera zbog koje su uslijedile ostavke stvorila nestabilnu situaciju i naštetila ugledu zemlje u svijetu. 

Upravo zbog toga, prema njegovim riječima, neophodni su transparentna istraga svih optužbi i uspostavljanje stabilnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.