GEOPOLITIKA

Iran pozvao EU da poduzmu mjere za opstanak nuklearnog sporazuma, Mogerini poručila: Teheran ne krši pravila

Ona je rekla da je puna primjena dokumenta ključna za stabilnost situacije i izbjegavanje eskalacije sukoba

Federika Mogerini. Agencije

L.Đ./Avaz.ba

15.7.2019

Iranske vlasti pozvale su Evropljane da preduzmu "praktične, efikasne i odgovorne mjere" za opstanak međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Insistiramo na reciprocitetu prava i zadataka između potpisnica sporazuma iz 2015. godine - izjavio je portparol iranske diplomatije Abas Mosavi(Abbas Mousavi). 

Prema njegovim riječima, nije realno očekivati da se Iran vrati uslovima prije 8. maja 2019. godine, a da "Evropljani ne pokažu političku volju i sposobnost, i dozvole Iranu da u praksi iskoristi sporazum".

Musavi je reagovao na poziv Francuske, Velike Britanije i Njemačke, koje su potpisale međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu, da iranske vlasti da smire tenzije i nastave dijalog. 

- Zabrinuti smo zbog opasnosti da sporazum postignut 2015. propadne pod pritiskom sankcija koje su uvele SAD i odluke Irana da ne primenjuje neke obaveze iz sporazuma - navodi se u zajedničkom saopćenju, prenijela je Jelisejska palača.

Nuklearni sporazum sa Iranom i dalje je "živ", iako se nalazi u najkomplikovanijoj fazi od kad je potpisan prije četiri godine, saopćila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini (Federica Mogherini).

Ona je kazala da učesnici nuklearnog sporazuma s Iranom ne smatraju da kršenje koje čini Teheran predstavlja značajno nepridržavanje sporazuma.

Mogerini je, na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU u Briselu, kazala da učesnici sporazuma nijesu naznačili bilo kakvu namjeru da pokrenu mehanizam zbog kršenja.

Opcija u kojoj nema nuklearnog sporazuma sa Iranom bila bi užasna za sve uključujući i one koji su odlučili da se povuku iz dogovora - ocijenila je Mogerini. 

Ona je rekla da je puna primjena nuklearnog sporazuma ključna za stabilnost situacije i izbjegavanje eskalacija u dijelu svijeta koji je "kritičan za sigurnost".

Prema riječima Mogerini, iako je u teškoj fazi, sporazum o nuklearnom programu Irana je i dalje instrument koji se koristi kako bi se rješavala nuklearna pitanje sa Iranom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.