VAŠINGTON

Nikad oštrije mjere: Tramp zamrznuo svu imovinu Venecuele u SAD

Odluka iznenadila i pojedine saveznike Trampove administracije

Donald Tramp. Arhiv

I. K. / Avaz.ba

6.8.2019

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) zamrznuo je svu državnu imovinu Venecuele u Sjedinjenim Američkim Državama, naglo pojačavši ekonomski i diplomatski pritisak za svrgavanje socijalističkog predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas). 

Trampova izvršna odluka mnogo je oštrija od sankcija nametnutih venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA i finansijskom sektoru u posljednjih nekoliko mjeseci, kao i od mjera protiv nekoliko desetina venecuelanskih dužnosnika, prenose agencije. 

Do sada najoštriji Trampov potez protiv Madura ne samo da zabranjuje američkim kompanijama poslovanje s vladom Venecuele nego se čini da otvara mogućnost nametanja sankcija stranim kompanijama ili pojedincima s kojima sarađuju.

Ruske i kineske kompanije su među onima koje još znatno posluju s tom južnoameričkom članicom OPEC-a.

- Sva imovina i udjeli u imovini vlade Venecuele u SAD su blokirani i neće se moći prebaciti, platiti, izvoziti, povući ili bilo kako prodati - navodi se u izvršnoj odluci koju je objavila Bijela kuća.

Opseg ove odluke iznenadio je i pojedine saveznike Trampove administracije. 

- Ovo je vrlo snažna odluka - izjavila je  Ana Kuintana (Quintana), politička analitičarka iz konzervativne istraživačke organizacije "Heritage Foundation" iz Vašingtona. 

Ministarstvo informiranja Venecuele još nije komentiralo Trampov potez. 

Podsjetimo, SAD i većina zapadnih zemalja pozvale su Madura da podnese ostavku i prizna vođu opozicije Huana Gvaida (Juan Guaido) kao legitimnog predsjednika Venecuele.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.