SVIJET Uslijed tenzija između dvije najveće svjetske ekonomije

Američki privrednici odbacili poziv predsjednika Trampa da napuste Kinu

Trgovci ne žele napustiti drugu privredu na svijetu

Sl. M. / Avaz.ba
24.08.2019 06:47

Donald Tramp

Foto: Arhiv

Američka privredna komora odbacila je poziv predsjednika Donalda Trampa (Trump) kompanijama SAD da "odmah počnu tragati za alternativom kineskom tržištu" uslijed tenzija između dvije najveće svjetske ekonomije, nakon najave Pekinga da će uvesti tarife na uvoz američke robe vrijedne 75 milijardi dolara.

Komora je pozvala administraciju predsjednika Trumpa i Kinu da se vrate pregovorima o zaključivanju sporazuma koji bi riješio problem sa transferom tehnologije, primjenom intelektualnog vlasništva, pristupom tržištu i globalno štetnim utjecajem kineskih domaćih subvencija.

Nacionalna federacija malih trgovaca saopćila je danas kako bi bilo nerealno da oni napuste Kinu. Oni su napomenuli kako članice Federacije, dugo šire svoj lanac snabdijevanja i da bi pronalaženje alternative bilo skupo i trajalo godinama.  

- Nerealno je da američki trgovci na malo napuste drugu privredu na svijetu - rekao je član Dejvid Frenč (David French) te napomenuo kako prisustvo američkih malih trgovaca u Kini omogućava da dođu do kineskih kupaca, a također i da razviju prekomorska tržišta.

Komentari

NA VRH