OPTUŽBE

Majk Pens odsjeo u Trampovom hotelu u Irskoj: Demokrate ga napale da novcem građana bogati predsjednikovu porodicu

U junu je u ovom hotelu odsjela i Trampova porodica tokom njegove kratke posjete Irskoj

Pens tokom posjete Irskoj. Agencije

Avaz.ba / The Irish Sun

3.9.2019

Američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) danas se našao na udaru demokrata jer je u Irskoj odsjeo u hotelu koji je u vlasništvu predsjednika SAD-a Donalda Trampa (Trump). Potpredsjednik Pens se u Dablinu sastao sa irskim predsjednikom Majklom Higinsom (Michael) i irskim premijerom Leom Varadkarom, nakon što je pozvao Britaniju da napusti Evropsku uniju na način koji garantuje stabilnost. 

Nakon što je proveo noć u Međunarodnom golf klubu "Tramp" u Donbegu, odakle je njegova prabaka, na zapadnoj obali Irske, Pens je otišao u hotel 300 kilometara udaljen od Dablina i to, navodno, na Trampov prijedlog. U junu je u ovom hotelu odsjela i Trampova porodica tokom njegove kratke posjete Irskoj. 

Hotel u Donbegu: Vlasništvo američkog predsjednika Donalda Trampa. Agencije

Na pitanje da li je Tramp sugerisao Pensu da odsjedne u tom hotelu, potpredsjednikov portparol Mark Šort (Short) je rekao novinarima: „Mislim da to jeste bio prijedlog”, ali da „nije bilo u smislu da mora“, piše Reuters.

Nedugo zatim uslijedile su reakcije kongresmena Teda Liua, demokrate iz Kalifornije, kao i Demokratskog nacionalnog komiteta koji su optužili Pensa da novcem poreskih obveznika dodatno bogati Trampovu porodicu.

Šort je rekao da su Pensov boravak platili američki poreski obveznici, ali da je potpredsjednik lično platio za sestru i majku, koje putuju sa njim.

Inače, Tramp je zadržao kontrolu nad hotelima, golf terenima i ostalim biznisom, ali je upravljanje kompanijama prepustio sinovima neposredno prije stupanja na dužnost u januaru 2007. Bivši vladini zvaničnici za etiku i grupe za kontrolu kažu da Tramp nije uveo zaštitni mehanizam kako bi osigurao da ne ostvaruje direktno profit od svojih akcija kao predsjednik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.