ODLUKE Demokratska stranka odlučila

Pokreće se postupak smjene Donalda Trampa

Ovo je dramatični obrat koji su učinili lideri Demokratske stranke

S. N. / Avaz.ba

Tramp (Trump) i Pelosi

Foto: Agencije


Predsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Sjedinjenih Američkih Država Nensi Pelosi (Nancy) pokrenut će proceduru opoziva predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Kako prenosi Washington Post, ona će odluku o tome uskoro i formalno objaviti.

- Ovo je dramatični obrat koji su učinili lideri Demokratske stranke. Oni sada ulaze u ustavnu i političku bitku Kongresa sa šefom državne izvršne vlasti - piše Washington Post.

List prenosi detalje sastanka koji je upravo održan u Kaliforniji, gdje su se okupili čelnici Demokratske stranke na razgovoru s poslanicima ove partije u američkom parlamentu.

Kako su ranije javili mediji, najmanje dvije trećine, od 235 poslanika Predstavničkog doma, koliko Demokrate imaju, zahtijeva opoziv Trampa.

Oni su se na taj korak odlučili nakon što je Tram optužio Džozefa Bajdena (Joseph Biden) da je korumpiran.

Ovaj istaknuti funkcioner Demokratske strane trenutno je najjači kandidat ove partije za predsjedničke izbore naredne godine. Tramp ga tereti da je, kao potpredsjednik SAD 2016. godine, utjecao na vlasti Ukrajine da smjene glavnog tužioca te države. U to vrijeme, jedan od Bajdenovih sinova bio je angažiran kao savjetnik jedne američke firme na poslovima u Ukrajini.

Mediji su ranije objavili da je Tramp 25. jula telefonom pozvao novoizabranog predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i od njega tražio da ponovo otvori istragu o ovom slučaju.

Uz to, on je objavio dio video snimka na kojem se vidi Bajden kako govori o tom slučaju. Govor je održan nedavno u SAD.  Mediji su prenijeli da je Tramp objavio da će skinuti oznaku tajnosti s kompletnog razgovora s ukrajinskim predsjednikom. 

No, činjenica da je američki predsjednik govorio o tom slučaju, za Demokrate je kap koja je prelila čašu. Oni smatraju da je to vrhunac zloupotrebe položaja američkog predsjednika.

Demokratskoj stranci sada predstoji iscrpljujuća borba s Trampom i Republikanskom strankom.  Pelosi do sada nije bila sklona pokretanju opoziva. Stalno je isticala da je to riskantan potez s krajnje neizvjesnim posljedicama. Pribojavala se i da bi opoziv mogao biti kontraproduktivan po Demokrate.  

- Optužbe koje se sada stavljaju na teret predsjednika preteške su i moraju se provjeriti. Ovo što Tramp radi nanosi nesagledivu štetu državi - izjavila je Pelosi danas.

Predsjednik SAD ustvrdio je da njego poziv ukrajinskom kolegi nije bio nikakva zloupotreba već "prijateljski i sasvim normalan razgovor".

Washington Post, međutim, tvrdi da je to neistina.

- Sedam dana prije dogovorenog poziva, Tramp je naredio zamrzavanje vojne pomoći SAD Ukrajini - tvrdi list.  

U historiji SAD do sada su tri puta pokrenute procedure opoziva predsjednika. Endrju Džonson (Andrew Johnson) umro je prije nekih 200 godina, prije nego je opozvan, a Bil Klinton (Bill Clinton) teškom se mukom uspio odbraniti 1998.  Predsjednik SAD Ričard Nikson (Richard Nixon) 1974. godine podnio je ostavku uslijed afere "Votergejt", kako bi izbjegao smjenu Parlamenta SAD.  

Ukoliko u Predstavničkom domu Demokrate uspiju provesti procedure opoziva, čeka ih potvrda u Senatu SAD gdje Republikanci imaju tanku većinu.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na