NJUJORK

Lavrov: Od 1991. Rusija nije obavila nijedan nuklearni test

SAD, Kina, Egipat, Izrael i Iran nisu ratificirale sporazum

Sergej Lavrov. Agencije

I. K. / Avaz.ba

26.9.2019

Od kako se pridružila Razumljivom sporazumu o zabrani nukelarnih proba (CTBT), Rusija nije provela nijednu nuklearnu probu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Naime, on je na konferenciji posvećenoj pomenutom sporazumu, održanoj na marginama 74. Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u Njujorku istakao kako odbijanje SAD da ratificira sporazum umanjuje izglednost da CTBT postane funkcionalan međunarodni dokument, piše  agencija "Tass". 

Kako je istakao, Rusija je CTBT ratificirala 2000. godine, a nuklearne probe ne provodi od 1991. godine.

- Od 1991. godine Rusija se pridržava moratorija na nuklearne probe, s obzirom da od tog trenutka nismo proveli nijedan test. Nastavit ćemo se pridržavati ove zabrane, pod uslovom da i druge nuklearne sile imaju takav pristup - istakao je Lavrov.

Ruska agencija podsjeća da je CTBT usvojen na Generalnoj skupštini UN-a 1996. godine i da ga je do sada ratificiralo 166 zemalja.

Međutim, kako navodi "Tass", sporazum još nije stupio na snagu, jer ga nisu ratificirali SAD, Kina, Egipat, Izrael i Iran, dok ga Indija, Pakistan i Sjeverna Koreja nisu ni potpisale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.