POSTOVI Donald Tramp objavio seriju tvitova

Vrijeme je da vratimo vojnike kućama, a u ratove ćemo ići samo gdje nam se isplati

Vrijeme je da se mi izvučemo sada iz te smiješne situacije. Beskrajni ratovi, od kojih su mnogi plemenski. Mi trebamo vratiti naše vojnike kući

S. N.
07.10.2019 15:50

Donald Tramp

Foto: AFP

- Ići ćemo samo u ratove koji se nama isplate - poručio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump).

U seriji objava na Twittteru on se najprije osvrnuo na Siriju. Napisao je da su SAD trebale u toj državi biti 30 dana.

- To je bilo prije puno godina. Ostali smo i ulazili sve dublje i dublje u rat bez jasnog cilja. Kada sam došao u Vašington, Islamska država (ISIS) je divljao tim područjem. Brzo smo u cjelosti porazili ISIS-ov kalifat, te pohapsili hiljade njihovih boraca, većinom iz Evrope. No, Evropa ih nije htjela primiti nazad, rekli su nam da ih mi zadržimo.

NE! Mi smo vam napravili veliku uslugu, a vi sada od nas tražite da ih zadržimo u američkim zatvorima i za to platimo veliku cijenu. Oni su za vaše sudove.

I to su odbili. Po navici, mislili su da će SAD opet ispasti "naivčine". Kao i u slučaju NATO-a, trgovine, svega.

Kurdi su ratovali s nama. Ali su za to dobijali ogromne količine novca i opreme.

Decenijama već u ratu su s Turskom i ja sam se čuvao toga skoro tri godine - napisao je Tramp.

  • Dio postova predsjednika Trampa na Twitteru
    Dio postova predsjednika Trampa na Twitteru Foto: Twitter

A onda je poručio:

- Ali, vrijeme je da se mi izvučemo sada iz te smiješne situacije. Beskrajni ratovi, od kojih su mnogi plemenski. Mi trebamo vratiti naše vojnike kući. RATOVAT ĆEMO GDJE NAM JE TO OD KORISTI I SAMO RATOVATI DA BI SMO POBIJEDILI. Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija, i Kurdi sada će morati da shvate u kakvoj su situaciji i šta oni hoće od zarobljenih vojnika ISIS-a koji su u njihovom "susjedstvu" - smatra predsjednik SAD.

On ističe i da su SAD 10.000 km daleko.

No, zaključuje da to Vašington neće spriječiti da ponovo skrši Islamsku državu, ako se opet pojave i na bilo koji način pokušaju zaprijetiti SAD-u.

  • Tramp je zaprijetio ISIS-u
    Tramp je zaprijetio ISIS-u Foto: Twitter

Komentari

NA VRH