NJUJORK

Bošnjaci, Hrvati i Albanci protestirali protiv srpskih zločinaca

Zahtijevali su od Srbije da pronađe i kazni zločince koji su izvršili seksualno nasilje nad 70.000 žrtava

Okupljeni ispred Konzulata Srbije. Twitter

Fu. M. / Avaz.ba

30.10.2019

Albanci, Hrvati i Bošnjaci protestirali su jučer ispred Konzulata Srbije u Njujorku zahtijevajući od Srbije da pronađe i kazni zločince, odnosno one koji su tokom ratova u bivšoj SFRJ izvršili seksualno nasilje nad 70.000 žrtava.

Organizator skupa pod nazivom "Silovanja i ratni zločini koje su počinili Srbi, ostali nekažnjeni" bila je Albansko-američka organizacija žena.

Upućen je poziv vlastima u Srbiji za procesuiranje osoba odgovornih za desetine hiljada slučajeva silovanja i ratnih zločina počinjenih u periodu od 1991. do 2001. godine.

Protest je trajao sat, a vodio ga je njujorški političar albanskog porijekla Mark Đonaj.

- Neki možda misle da su na Balkanu završeni ratovi. No, za žrtve silovanja u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, rat nikad nije prestao. Dvije decenije nakon rata, oni se svakog jutra bude svjesni činjenice da se oni koji su počinili te strašne zločine, još slobodno kreću - rekao je Đonaj.

Istaknuo je da skoro 70.000 žrtava silovanja još čeka na pravdu.

Prisutnima se obratila i Vasfije Krasnići (Karsniqi), žrtva silovanja 1998. godine na Kosovu.

- Srbi koji su mene napali, kazali su mi da me neće ubiti kako bih mogla osjetiti patnju dok sam živa. Ja danas ne želim da sjedim po strani i trpim svoju bol, već glasno šaljem poruku cijelom svijetu da se zločinci izvedu pred lice pravde - rekla je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.