GLOBUS

Turska predala Rusiji 18 zarobljenih vojnika sirijske vlade: Vezali im oči i tjerali ih da laju kao psi

Opservatorij je objavio snimak zarobljenika kako sjede u dostavnom vozilu

Ministarstvo odbrane Turske. Fena

Fena

1.11.2019

Turska je u četvrtak navečer ruskoj vojnoj delegaciji predala 18 vojnika sirijske vlade koji su ove sedmice zarobljeni u sirijskom pograničnom gradu Ras el-Ainu, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Opservatorij, organizacija sa sjedištem u Londonu, objavio je da su vojnici predani na graničnom prijelazu El-Darbasijah.

Vojnike su zarobile pobunjeničke grupe koje podržava Turska i zlostavljani su.

Opservatorij je objavio snimak zarobljenih vojnika kako sjede u dostavnom vozilu vezanih očiju dok im neko naređuje da laju kao psi.

Prema njima se postupalo protivno svim zakonima o ljudskim pravima - rekao je čelnik te organizacije Rami Abdel Rahman. 

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da je, u koordinaciji s Rusijom, obavljena predaja 18 pripadnika režima, koji su ranije zarobljeni jugoistočno od sirijskog Ras el-Ajna.

- U koodinaciji sa predstavnicima Ruske Federacije, obavljena je predaja 18 pripadnika režima, koji su 29. oktobra zarobljeni tokom izviđačkih i sigurnosnih aktivnosti na području jugoistočno od Ras el-Ajna - saopćilo je ministarstvo odbrane Turske.

Turske snage pokrenule su 9. oktobra na sjeveroistoku Sirije vojnu operaciju “Izvor mira“ radi eliminacije terorističkih elemenata YPG/PKK-a radi osiguranja turske granice i omogućavanja dobrovoljnog povratka sirijskih izbjeglica. Operacija štiti i teritorijalni integritet Sirije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.