AKTUELNO

Hamas: Abas odobrio održavanje izbora u Palestini

Mahmud Abas. Agencije

Fena

4.11.2019

Politički šef Hamasa Ismail Hanijeh izjavio je da je palestinski predsjednik Mahmud Abas već odobrio održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Palestini.  

Predsjednik Centralne izborne komisije Palestine Hana Naser sastao se u nedjelju u Gazi s čelnicima Hamasa, palestinskog pokreta otpora.

Nakon sastanka, novinarima se obratio politički šef Hamasa Hanijeh, koji je kazao da je delegacija Komisije saopćila da je palestinski predsjednik Abas odobrio održavanje izbora u Palestini.

On je pojasnio da će parlamentarni i predsjednički izbori biti održani u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući i Jerusalem.

Iz Hamasa su poručili da će sarađivati s Centralnom izbornom komisijom u procesu priprema izbora.

Čelnik Komisije Naser je kazao da nema problema u pripremama izbora, a da se svi eventualni problemi mogu prevazići dijalogom uključenih strana.

Palestinski predsjednik Abas je početkom prošlog mjeseca najavio da će u Palestini biti održani prvo parlamentarni, a nekoliko mjeseci kasnije i predsjednički izbori.

Posljednji izbori u Palestini održani su 2006. godine, a ustav te zemlje predviđa njihovo održavanje svake četiri godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.