SVIJET Sulejman Sojlu poručio da Turska nije hotel za militante

Ministar unutrašnjih poslova Turske: Šaljemo ISIL-ovce kućama

Turska već izvjesno vrijeme kritizira svoje evropske saveznike koji neće da preuzmu nazad borce takozvane "Islamske države" koji su njihovi državljani

Avaz.ba
09.11.2019 09:23

Sojlu poručio da Turska nije hotel za militante

Foto: Agencije

Turska će od ponedjeljka, 11. novembra, početi da šalje kućama strane pripadnike Islamske države, rekao je ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu, upozorivši Evropu da nije bitno jesu li bivši militanti dobrodošli ili ne.

On je rekao da će militanti koje su Turci zarobili tokom vojne operacije na sjeveru Sirije, a koje su zatekli u kurdskim zatvorima, biti vraćeni svojim kućama.

Turska već izvjesno vrijeme kritizira svoje evropske saveznike koji neće da preuzmu nazad borce takozvane Islamske države koji su njihovi državljani, i prijeti da će ih vratiti čak i ako im je ukinuto državljanstvo.

Mi smo im već rekli da ćemo te ljude vratiti u njihove zemlje, počinjemo u ponedjeljak - rekao je Sojlu, prenosi "Euronews".

Sojlu je i ranije upozorio da Turska "nije hotel" za zarobljene militante i optužio je Britaniju, Francusku i Belgiju da je neodgovorno od njih što očekuju da se Turska sama nosi sa pitanjem bivših militanata.

Tagovi

ISIL Turska Sirija

Komentari

NA VRH