KRIZA

Senat SAD usvojio zakon o ljudskim pravima u Hong Kongu, Kina odmah reagirala

Senat SAD. Ilustracija

Avaz.ba

20.11.2019

Američki Senat jednoglasno se u utorak založio za zaštitu ljudskih prava u Hong Kongu poslije udara kineskih vlasti na prodemokratski pokret u toj autonomnoj teritoriji Kine, javljaju agencije.

Usvojeni zakon o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu sada će biti upućen Predstavničkom domu Kongresa, koji je ranije već usvojio sličan akt.

Dva doma Kongresa sada treba da usaglase ta dva akta, odnosno da uklone razlike prije nego što zajednički zakon bude poslat predsjedniku Donaldu Trampu (Trump).

Zvanični Peking reagirao je na taj potez osudivši prijedlog zakona i poručivši da će poduzeti korake potrebne za zaštitu suvereniteta i sigurnosti zemlje.

- Ovim činom se zanemaruju činjenice i istina, primjenjuju se dvostruki standardi i nesmetano se miješaju u poslove Hong Konga i druge kineske unutrašnje poslove. To je ozbiljno kršenje međunarodnog prava i osnovnih normi koje upravljaju međunarodnim odnosima. Kina to osuđuje i odlučno se protivi - izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Šuang.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.