SVIJET

Trampa optužio i veliki prijatelj: Jedan od njegova tri amigosa

Američki Kongres sutra bi mogao imati sve elemente koji su potrebni za glasanje o opozivu predsjednika

Donald Tramp: U novim problemima. Arhiv

Avaz.ba

22.11.2019

Američki Kongres sutra bi mogao imati sve elemente koji su potrebni za glasanje o opozivu predsjednika Donalda Trampa (Trump). Svjedočenje ambasadora u Evropskoj uniji Gordona Sonlenda (Sondland) zadalo je Trampu izuzetno težak udarac. On je potvrdio da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio ucijenjen i da je Tramp obustavio vojnu pomoć toj zemlji sve dok Zelenski javno ne proglasi da je otvorena istraga protiv sina Džoa Bajdena (Joe Biden), i to zbog upletanja u ukrajinsku kompaniju u kojoj je bio visokopozicioniran, a koja je navodno bila umiješana u lažiranje rezultata predsjedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Uz to je Sondlend u cijelu priču upleo i niz dužnosnika američke administracije koji su za sve te Trampove ucjene znali. Sondlend je potvrdio da je Rudi Džulijani (Rudy Giuliani) Trampov advokat bio duša i srce toga procesa i da je on osobno Zelenskom ponudio da će biti pozvan u službenu posjetu Bijeloj kući samo otvori li istragu.

Bogati hotelijer i donator Gordon Sondlend zanimljiva je osoba u Trampovoj administraciji. On nije političar niti ima diplomatskog iskustva, ali je bogati hotelijer koji je u prvoj Trampovoj kampanji bio izuzetno darežljiv donator. Bijela kuća strahovala je od njegovog svjedočenja zato što je on pripadnik grupe „tri amigosa“ koje je Tramp koristio kako bi Stejt department udaljio i isključio iz gotovo svih poslova oko Ukrajine. U određenom trenutku Sondlend je shvatio ozbiljnost situacije i mogućnost da i njega cijela ta afera povuče u svoj vrtlog i odvede ga do optužbi koje bi za njega mogle loše završiti. 

– Djelovao sam u dobroj vjeri. U svakom sam se trenutku protivio obustavi vojne pomoći Ukrajini jer se radi o zemlji koja je zapravo u ratu i kojoj je ta pomoć životno potrebna. Nisam sudjelovao u nekakvoj divljoj diplomatiji koje je nastala i izišla iz Bijele kuće. O svemu sam redovno informirao Stejt department i Vijeće za nacionalnu sigurnost – svjedočio je Sondlend i naglasio kako su o poslovima s Ukrajinom bili informirani potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) i državni sekretar Majk Pompeo (Mike).

No, iz ureda spomenute dvojice došla su saopćenja da oni nisu imali nikakvih saznanja o Sondlendovim poslovima. Ispitivačima je vrlo otvoreno rekao da je Trampova zamisao da se ucjenjuje Ukrajina bila zasnovana na teoriji zavjere po kojoj je Rusija preko Ukrajine, odnosno preko servera kompanije Burisma, u kojoj je bio Bajdenov sin, utjecala na rezultate predsjedničkih izbora 2016.  

– Gospodin Džulijani od Ukrajine i njenog predsjednika zatražio je da javno, preko televizije, objave pokretanje istrage. Džulijani je pri tome izražavao želje predsjednika Trampa i naglašavao da je to njemu izuzetno važno – kazao je Sondlend i naglasio da je Trampu i Džulijanu bilo važnije da Zelenski javno kaže da otvara istragu nego da se ta istraga doista i provede. 

Već je njegova uvodna riječ, tačnije tekst od 19 stranica, bio težak udarac republikancima koji sudjeluju u ispitivanju svjedoka i čija je zadaća da odbrane predsjednika. Sondlend je, također, kazao kako ga je Tramp uputio da se oko svih poslova s Ukrajinom dogovara s Džulijanom, što je ambasador smatrao neprimjerenim zato što je Džulijani Trampov pravnik, a ne član administracije ili dužnosnik u Bijeloj kući. Još dva svjedočenja Tramp je na Sondlendovo svjedočenje reagirao krajnje zbrkano čitajući pred novinarima tekst s cedulje napisan velikim slovima.

– Ja ne želim ništa. Ne želim nikakvu uslugu za protuuslugu, ali pozivam predsjednika Zelenskog da učini pravu stvar – rekao je Tramp novinarima ukrcavajući se u predsjednički helikopter ''Marine One''. 

Nakon Sondlenda dolazi još dvoje krunskih svjedoka. Fiona Hil (Hill) dužnosnica je u Vijeću za nacionalnu sigurnost i stručnjakinja za Rusiju. Drugi svjedok je Dejvid Holms (David Holmes), politički savjetnik u ambasadi u Kijevu koji je čuo sve telefonske razgovore vezane za ovu aferu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.