LONDON

Makron: Turska sarađuje s ISIL-om, NATO je u stanju moždane smrti

Kad pogledam Tursku, oni se sada bore protiv onih koji su se borili s nama, rekao Makron

Makron i Tramp: Zajednička press konferencija u Londonu. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

3.12.2019

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) optužio je turske snage da ponekad rade s borcima povezanim s Islamskom državom u njenoj operaciji na sjeveru Sirije.

- Kad pogledam Tursku, oni se sada bore protiv onih koji su se borili s nama. A ponekad rade s protektorima ISIL-a - rekao je Makron na konferenciji za novinare u Londonu s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump).

Makron je kazao da ne postoji nikakva "dvosmislenost" prema ISIL-u rekavši da su akcije Turske protiv kurdskih snaga, koje su pomogle saveznicima u borbi protiv džihadista, pokazale potrebu za boljom koordinacijom.

- Izgubili smo saradnju s Turskom, u pogledu sigurnosti, trgovine i migracija te Evropske unije i Francuske - rekao je Macron, dodavši da se na samitu moraju napraviti dva pojašnjenja.

- Kako je moguće biti član saveza, sarađivati ​​- biti integriran i kupovati stvari od Rusije - upitao je, misleći na kupovinu ruskog raketnog sistema S-400.

I drugo, rekao je da bi se trebalo zapitati želi li Turska ostati članica NATO-a.

Također je komentirao i odnos NATO-a i Rusije.

- Važno je voditi strateški dijalog s Rusijom - rekao je, ali upozoravajući kako bi to Savez trebao učiniti "širom otvorenih očiju", prenosi AFP.

Francuski predsjednik ponovio je danas stav da je NATO u stanju "moždane smrti", na razočarenje članica Alijanse.

- I dalje tako mislim - rekao je Makron.

Tramp je nekoliko sati ranije rekao da je Makronov stav "veoma uvrijedljiv" za Alijansu koja obilježava 70 godina postojanja.

Makron je u novembru izjavio da je NATO u stanju "moždane smrti", obrazlažući to smanjenim američkim angažovanjem i ponašanjem Turske, članice NATO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.