SVIJET

Vijeće Evrope razmatrat će izvršenje presude ''Sejdić-Finci''

Etnička diskriminacija osoba koje ne pripadaju jednom od konstitutivnih naroda Bošnjaka, Hrvata ili Srba pri izboru u Dom naroda i Predsjedništvo BiH

Vijeće Evrope. Arhiv

N.C./ Avaz.ba

3.12.2019

Komitet ministara Vijeća Evrope na trodnevnoj sjednici u Strazburu razmatrat će pregled izvršenja presuda i odluka Evropskog suda za ljudska prava. Jedan od slučajeva koji će detaljno biti ispitan je i slučaj ''Sejdić-Finci''. 

Slučaj ''Sejdić-Finci'' bit će detaljno analiziran, a odnosi se na etničku diskriminaciju osoba koje ne pripadaju jednom od konstitutivnih naroda Bošnjaka, Hrvata ili Srba pri izboru u Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. 

- Odbor ministara nadzire izvršenje presuda na temelju informacija koje su dostavile dotične državne vlasti, podnosioci zahtjeva, nevladine organizacije i druge zainteresirane strane - navedeno je iz Vijeća Evrope.

Naime, presude Evropskog suda za ljudska prava obvezujuće su za države, prema članu 46. Konvencije o ljudskim pravima.

Nakon završenog sastanka, odluke koje budu donesene bit će objavljena na stranici Vijeće Evrope.

Podsejćamo, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, 22. decembra 2009. godine, donio je presudu u korist Sejdića i Fincija te se ove godine navršava 10 godina kako vlast u BiH nije uspjela implementirati ovu presudu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.