STAVOVI

Tramp: Kim se neće miješati u izbore u SAD

Odnos je veoma dobar, ali postoji izvjesno neprijateljstvo, nema sumnje

Kim Jong-un i Tramp. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

8.12.2019

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un ne želi se miješati u predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama naredne godine, ustvrdio je američki predsjednik Donald Tramp (Trump), dodajući da bi bio iznenađen ako bi Pjongjang djelovao neprijateljski.

- Vidjet ćemo za Sjevernu Koreju - rekao je Tramp, nakon što je sjevernokorejski ambasador pri UN kazao da denuklearizacija nije na pregovaračkom stolu sa SAD.

Tramp je novinarima u Bijeloj kući rekao da Kim zna da predstoje izbori u SAD.

- Ne mislim da želi da se miješa u to, ali vidjet ćemo. Mislim da bi volio da se nešto desi. Odnos je veoma dobar, ali postoji izvjesno neprijateljstvo, nema sumnje - kazao je Tramp.

On je rekao da vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un riskira izgubiti "sve" ako nastavi s neprijateljskim postupcima i da se njegova zemlja mora denuklearizirati, nakon što je Pjongjang objavio da je izveo "uspješan test velike važnosti".

- Kim Jong-un je previše pametan i može previše izgubiti, zapravo sve, ako postupa na neprijateljski način. On je potpisao snažan sporazum o denuklearizaciji sa mnom u Singapuru. On ne želi pokvariti svoj privilegirani odnos s američkim predsjednikom niti se miješati u američke predsjedničke izbore u novembru - napisao je Tramp na Twitteru.

Pjongjang je ranije u nedjelju objavio da je sjevernokorejska vojska u subotu provela "vrlo važan test" na poligonu za lansiranje projektila Sohae.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.