BELGIJA

U Briselu počeo dvodnevni samit lidera Evropske unije

Evropska unija. Ilustracija

Fena

12.12.2019

Lideri članica Evropske unije (EU) okupili su se na samitu u Briselu, gdje razgovaraju o klimatskim promjenama, vanjskoj i ekonomskoj politici, kao i o Brexitu. 

Samit lidera Evropske unije, koji će trajati dva dana, okupio je u Briselu predsjednike država i vlada članica EU. To je prvi samit koji organizira novo rukovodstvo Evropske unije, koje je na dužnost stupilo početkom ovog mjeseca.

Samitom predsjedava predsjednik Evropskog vijeća Čars Mišel (Charles Michel), a učesnicima će se obratiti i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen).

Borba protiv klimatskih promjena i projekti očuvanja okoliša tema su druge sesije samita u Briselu.

U narednoj sesiji samita lideri zemalja EU razgovarat će o dugoročnim budžetskim projekcijama organizacije. Proces izlaska Velike Britanije iz EU i refleksije tog procesa na budžet Unije također će biti važna tema na samitu.

Kada je riječ o vanjskopolitičkim temama, lideri EU razgovarat će o krizi u Ukrajini, sankcijama Rusiji, radu Svjetske trgovinske organizacije i nedavno potpisanom tursko-libijskom memorandumu o razumijevanju o razgraničenju na Sredozemnom moru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.