SVIJET

Snimljeni Asmati: Pleme koje je pojelo Rokfelera

Majklova majka angažirala je privatnog detektiva koji je donio porodici tri lobanje, a za jednu je tvrdio da je od mladog Rokfelera

Rokfeler: Misteriozan nestanak. Agencije

Avaz.ba

15.12.2019

Majkl Rokfeler (Michael Rockefeller) bio je četvrto dijete guvernera Njujorka Nelsona Rokfelera i četvrta generacija u porodici Rokfeler. On je misteriozno nestao tokom ekspedicije u Asmatu, region u Novoj Gvineji, a jedna od teorija je da su ga ubili i pojeli pripadnici istoimenog plemena.

On je s holandskim antropologom Reneom Vesingom zaplovio u jednom lokalnom kanuu. Kad se njihov čamac prevrnuo, plutali su dva dana, a onda je Rokfeler rekao svom prijatelju da može da otpliva 12 kilometara do obale. Tu mu se, međutim, izgubio svaki trag, a jedna od teorija je da se utopio zbog iscrpljenosti ili da ga je napala neka vodena životinja. 

Vesing je spašen dan kasnije. No, u nekim oblastima Asmata postojala su plemena koja su upražnjavala kanibalizam pa se špekulira da je Rokfeler možda i uspio da se dokopa obale, a da su ga, onda, uhvatili i pojeli.

Novinar Milt Meklin otputovao je 1969. na otok kako bi istražio Rokfelerov nestanak. Odbacio je izvještaje da je Rokfeler živio kao zarobljenik u džungli, ali je zaključio da okolni dokazi podržavaju ideju da je ubijen. 

Nekoliko vođa sela Otsjanep, ​​gdje je Rokfeler, vjerovatno, uspio da stigne na obalu, ubila je holandska patrola 1958. godine, pružajući tako osnovu da se radi o osveti plemena protiv nekoga iz "bijelog plemena". Tako je Rokfeler, vjerovatno, bio žrtva osvete koja se ogleda u ubijanju i jedenju pripadnika "drugog plemena".

Potvrđeno je da je Majklova majka angažirala privatnog detektiva koji je donio porodici tri lobanje, a za jednu je tvrdio da je od mladog Rokfelera. 

U dokumentarnom filmu "Drži rijeku na desnoj strani" Tobijas Šnebaum kaže da je razgovarao s kanibalom iz plemena Asmata koji je opisao kako su na obali pronašli Rokfelera i pojeli ga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.