SVIJET

Izraelski ministar poziva na ukidanje Palestinske samouprave

Ilustracija. Fena

Fena

22.12.2019

Izraelski ministar transporta Bezalel Smotrih (Smotrich) pozvao je vladu svoje zemlje da ukine Palestinsku samoupravu, u reakciji na odluku Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (ICC) da pokrene istranu navodnih izraelskih ratnih zločina.

U tvitu na svom nalogu, Smotrih je nazvao ICC "političkom i antisemitskom institucijom". 

Smotrijevi komentari uslijedili su nakon istupa glavne tužiteljice ICC-a Fatu Bensude (Fetou Bensoude), koja je rekla da postoje osnovani razlozi za pokretanje istrage o navodnim ratnim zločinima na okupiranim palestinskim teritorijama na Zapadnoj obali, Istočnom Jerusalemu i Pojasu Gaze. 

Ta odluka donesena je nakon što su palestinske vlasti u maju 2018. podnijele formalni zahtjev da se istraže izraelski ratni zločini nad palestinskim narodom. 

Smotrih je od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahua) zatražio da Palestinskoj samoupravi uputi ultimatum, u kojem bi od nje tražio da u roku od 48 sati povuče optužbe, ili da u suprotnom raspusti palestinsku vladu. 

- Koristi postojanja Palestinske samouprave nisu vrijedni diplomatske štete koju nam ona nanosi u međunarodnim okvirima. Na Izrael je bolje da radi na njenom uništenju - rekao je Smotrih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.