ODLUKE

Vojska SAD se povlači iz Iraka, iz Pentagona demantiraju tu odluku

Do ove odluke dolazi nakon što je irački parlament zatražio odlazak američkih vojnika iz Iraka

Punih 16 godina vojska SAD se nalazi u Iraku. Agencije

Al. Ti. / Avaz.ba

6.1.2020

Koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama se povlači iz Iraka. Kako su prenijele svjetske agencije u pismu koje je dostavljeno medijima, odlazak vojske SAD iz Iraka se priprema već neko vrijeme.

- Poštujemo vašu želju za suverenitetom - napisao je general Vilijam Sili (William H. Seely) u pismu koje je poslao ministarstvu odbrane Iraka. Kako bi izvršili ovaj zadatak, snage koalicije moraju da preduzmu sve mjere i osiguraju neometan i efikasan premještaj iz Iraka. 

Tokom tog vremenskog perioda, bit će povećana aktivnost helikoptera u zraku u međunarodnoj zoni Bagdada.

Također, koalicijske snage će preduzeti sve mjere da se lokalno stanovništvo ne ometa u svakodnevnom životu. Također, operacije premještaja će se obavljati u noćnim satima. I dok počinjemo sa implementacijom sljedeće faze operacija, želim da još jednom naglasim i pohvalim naše prijateljstvo i partnerstvo. Poštujemo vašu odluku i želju za suverenitetom - navodi se u pismu generala Silija.

Istovremeno, vojska SAD u pismu najavljuje repozicioniranje snaga u narednom periodu. 

Do ove odluke dolazi nakon što je irački parlament zatražio odlazak američkih vojnika iz Iraka, a nakon što je SAD u bagdadskoj zračnoj luci ubio iranskog generala Kasema Sulejmanija. 

Ipak, ono što je zanimljivo da je šef Pentagona demantirao da se vojska SAD povlači iz Iraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.