FRANCUSKA Uzvikivali slogane protiv šefa države

Makron hitno evakuiran: Demonstranti opkolili zgradu nakon što su saznali da je predsjednik u pozorištu

Najavljeni vladin plan reforme penzionog sistema je bio povod za proteste i štrajkove koji traju od 5. decembra prošle godine

Avaz.ba
18.01.2020 11:04

Emanuel Makron

Foto: AFP

Snage sigurnosti Francuske evakuirale su predsjednika zemlje Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) iz pozorišta “Les Bouffes du Nord” u Parizu zbog napada antivladinih demonstranata.

Veća grupa demonstranata okupila se ispred pozorišta nakon što je na društvenim mrežama objavljena informacija da se predsjednik Makron nalazi u zgradi.

Uzvikujući slogane protiv Makrona, demonstranti su pokušali ući u pozorište, a francuska policija evakuirala je predsjednika.

Najavljeni vladin plan reforme penzionog sistema u Francuskoj je bio povod za proteste i štrajkove koji traju od 5. decembra prošle godine.

Administracija francuskog predsjednika novim planom zagovara da se visina penzije izračunava na osnovu iznosa plaće koju je radnik imao tokom cijele karijere, a ne na osnovu plaća iz posljednjih pet godina radne karijere. Sindikati tvrde da će to rezultirati znatno manjim penzijama za buduće penzionere.

Makronov plan predviđa i izmjene u kriterijima zahtijevnosti različitih zanimanja, a što će na kraju oduzeti pravo prijevremenog penzionisanja za radnike iz više sektora, uključujući i javnu službu.

Komentari

NA VRH