ODLUKE

Međunarodni sud pravde naredio prevenciju genocida nad Rohindža muslimanima

Više od 730.000 Rohindža pobjeglo je iz Mijanmara nakon vojne intervencije 2017. u susjedni Bangladeš

Više od 730.000 Rohindža pobjeglo je iz Mijanmara. Agencije

Fu. M. / Avaz.ba

23.1.2020

Međunarodni sud pravde u Hagu donio je jutros odluku o mjerama za prevenciju genocida nad Rohindža muslimanima u Mijanmaru.

Gambija je u novembru pokrenula proces pred tim sudom UN-a koji sudi u sporovima među državama, optužujući Mijanmar za genocid protiv Rohindža, čime se krši konvencija iz 1948. godine.

Presuda koja je sada donesena tiče se zahtjeva Gambije za donošenje hitnih mjera i neće prejudicirati konačnu odluku za koju će možda trebati i godine.

Gambija je zatražila seriju zaštitnih mjera, uključujući hitno zaustavljanje nasilja. Zatražila je od sudija da narede Mijanmaru da osigura pristup UN-ovim tijelima koja istražuju zločine protiv Rohindža.

UN-ova istraga zaključila je da je vojna intervencija imala "genocidne namjere". Agencije

Više od 730.000 Rohindža pobjeglo je iz Mijanmara nakon vojne intervencije 2017. u susjedni Bangladeš. UN-ova istraga zaključila je da je vojna intervencija imala "genocidne namjere".

Tokom saslušanja prošlog mjeseca čelnica Mjanmara Aung San Su Ki zatražila je od sudija da odbace slučaj. Ona tvrdi da je možda došlo do neproporcionalne upotrebe vojne sile i do ubistva civila, ali tvrdi da to nije predstavljalo genocid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.