MIROVNI PLAN

Netanjahu predlaže selo za glavni palestinski grad

Od Palestinaca se traži i da prekinu podnositi tužbe protiv Izraela na Međunarodnom krivičnom sudu

Donald Tramp i Benjamin Netanjahu. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

29.1.2020

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdio je da bi, prema američkom mirovnom planu za Bliski istok, glavni grad Palestine trebao biti Abu Dis, a da se potvrđuje da je Jerusalem nedjeljivi glavni grad Izraela.

Kako pišu izraelski mediji, Netanjahu je naknadno otkrio da plan predviđa da palestinski glavni grad bude prigradsko naselje Abu Dis, koje se nalazi na periferiji Jerusalema.

Netanjahu je rekao da su SAD postavile određene uvjete Palestincima za početak pregovora, uključujući i obvezno priznavanje židovske države, priznavanje izraelskog suvereniteta u Jerusalemu i odustajanje od prava na povratak palestinskih izbjeglica.

Od Palestinaca se traži i da prekinu podnositi tužbe protiv Izraela na Međunarodnom krivičnom sudu, a Palestina neće moći postati članica međunarodnih organizacija bez odobrenja Izraela.

Palestinci izašli na proteste. AFP

- Izrael će nametnuti svoje zakone u Jordanskoj dolini, u svim židovskim naseljima u Judeji i Samariji i svim područjima koja prema planu pripadaju Izraelu - kazao je Netanjahu.

Dodao je i da je Izrael obećao da u iduće četiri godine neće graditi nova židovska naselja niti proširivati postojeća u Zoni C na okupiranoj Zapadnoj obali.

S druge strane pokreti otpora Fatah i Hamas su odbacili predloženi plan i najavili otpor.  U brojnim palestinskim gradovima i u Jordanu potom su održani masovni protesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.