OTKRIĆA

Novo istraživanje pokazalo: Šišmiši su najvjerovatniji uzrok koronavirusa

Virus iz Kine se proširio širom svijeta i dosad ubio 362 ljudi

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature. Screenshot

Avaz.ba

4.2.2020

Šišmiši su vjerovatni uzrok koronavirusa, pokazuje najnovije naučno istraživanje.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Nature", a istraživači su analizirali uzorke sedam pacijenata s teškom upalom pluća. Šest od tih sedam pacijenata identificirani su kao radnici s tržnice u Vuhanu, gdje su u decembru prijavljeni prvi slučajevi koronavirusa.

Ustanovili su kako su nizovi genoma koji određuju DNK virusa kod petero pacijenata gotovo identični (više od 99,9 posto podudarnosti) jedni drugima. Ti nizovi genoma, također, dijele 79,5 posto sličnosti sa SARS-om.

96 posto identičan koronavirusu kod šišmiša. AFP

Prema studiji objavljenoj u "Nature", slijed virusa je na nivou cijelog genoma 96 posto identičan koronavirusu kod šišmiša, što jasno sugerira da su šišmiši vjerojatni uzrok koronavirusa koji se iz Kine proširio širom svijeta i dosad ubio 362 ljudi, od toga 361 u Kini, što je više umrlih nego početkom stoljeća kada je Kinom harao SARS. 

Ipak, naučnici naglašavaju kako životinjski uzrok virusa koji se proširio iz Kine još uvijek nije potvrđen. Oni su još ustanovili kako novi virus, nazvan 2019-nCoV, ulazi u stanice istim putem kao SARS. 

Pokazano je da antitijela izolirana od pacijenata zaraženih novim sojem mogu potencijalno neutralizirati virus. Istraživanje sugerira da prethodno identificirano konjsko antitijelo protiv SARS-a također neutralizira virus.

Ipak, trebalo bi provjeriti reagiraju li antitijela onih koji su preboljeli SARS na novi soj koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.