SVIJET

Pompeo: "Huawei" i druge kineske državne tehnološke kompanije su trojanski konji

Drago mi je što mogu reći da je smrt transatlantskog saveza zaista preuveličana

Pompeo u Minhenu: Zapad će pobijediti. AFP

Avaz.ba

15.2.2020

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) na konferenciji o sigurnosti u Minhenu  govorio je o globalnoj ulozi Sjedinjenih Američkih Država te kritizirao Rusiju i Kinu.

- Drago mi je što mogu reći da je smrt transatlantskog saveza zaista preuveličana. Zapad, a i mi s njima, pobjeđuje - rekao je Pompeo u obraćanju na konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

Također je reagirao na kritike njemačkog predsjednika Franka Valtera Štajnmajera (Frank-Waltera Steinmeiera), koji je u petak indirektno prozvao predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump), rekavši da je njegova administracija odbacila ideju međunarodne zajednice. Štajnmajer je optužio Ameriku, Rusiju i Kinu da izazivaju globalno nepovjerenje i nesigurnost. 

Pozivajući se na rusku aneksiju Krima 2014. godine, cyber prijetnje Irana i ekonomske pritiske iz Kine, Pompeo je rekao da te zemlje još "teže da budu carstva" i destabiliziraju međunarodni sistem koji se temelji na pravilima i redu, prenose agencije. 

- Zapad pobjeđuje. Ali sada, više od 30 godina od pada Berlinskog zida, zemlje koje ne poštuju suverenitet i dalje nam predstavljaju prijetnju - izjavio je Pompeo.

Također je poručio: 

- "Huawei" i druge kineske državne tehnološke kompanije su trojanski konji za kineske obavještajne službe. Ruske dezinformacijske kampanje pokušavaju okrenuti naše građane jedne protiv drugih. Iranski cyber napadi imaju za mete računarske mreže po cijelom Bliskom istoku.


Pompeo u Minhenu. AFP

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.