SVIJET

Majk Pompeo prekinuo intervju zbog pitanja o Ukrajini

Više puta upotrijebio je psovke i pitao novinarku: "Mislite li da je Amerikancima stalo do Ukrajine?"

Pompeo: Prekinuo intervju. Agencije

Avaz.ba

25.1.2020

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) galamio je, uz psovke, na novinarku Meri Luiz Keli (Mary Louise Kelly) poslije intervjua koji je prekinuo nezadovoljan što mu je postavljala pitanja o Ukrajini, saopćio je američki javni radio (NPR).

Intervju je bio dogovoren i vođen u Stejt departmentu, ali Pompeo nije htio odgovoriti na ponovljena pitanja o Ukrajini i američkoj ambasadorici u Kijevu, navodeći da je pristao na intervju o politici administracije prema Iranu. Novinarka je tvrdila da je s njegovim saradnicima dogovoreno da i Ukrajina bude jedna od tema.

U saopćenju NPR-a kaže se da je "odmah poslije pitanja o Ukrajini intervju završen".

Pompeo je ustao i gledao u Keli nekoliko sekundi, a zatim napustio sobu. Njegov saradnik zamolio je Keli da pođe za Pompeom u njegove odaje u Stejt departmentu, bez diktafona, navodi se u saopćenju NPR-a.

Pompeo je u sobi glasno izrazio nezadovoljstvo zbog pitanja o Ukrajini. Više puta je upotrijebio psovke i pitao novinarku: "Mislite li da je Amerikancima stalo do Ukrajine?"

Sama novinarka kasnije je rekla: "Odveli su me u privatne odaje sekretara, gdje je čekao i vikao na mene otprilike isto onoliko dugo koliko je trajao intervju." Prema njenim riječima, koristio je psovke.

Onda ju je upitao da li bi mogla naći Ukrajinu na mapi, a kada je potvrdno odgovorila, pozvao je saradnike da mu donesu mapu svijeta bez obilježenih zemalja.

- Pokazala sam na Ukrajinu. Onda je sklonio mapu. Rekao je: "Ljudi će čuti o ovome", okrenuo se i kazao da ima posla, a ja sam mu zahvalila na izdvojenom vremenu i otišla - rekla je novinarka.

Bijela kuća i Stejt department nisu odgovorili na upit CNBC-a za komentar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.