PRAKTIČNOST Ulaže novac u dvije hidroelektrane

Velika Britanija ulaže u smanjenje emisija štetnih plinova

Ekonomični potezi

Avaz.ba / Index.hr

Ulaže u smanjenje štetnih plinova

Foto: Arhiv


Velika Britanija će uložiti 90 milijona funti u mjere smanjenja emisija ugljičnog dioksida iz kućanstava i industrije, uključujući gradnju postrojenja za dobivanje vodika, priopćila je britanska vlada.

Britanija je prošle godine postala prva zemlja iz skupine G7 koja je postavila cilj nulte neto emisije ugljičnoga dioksida do 2050. godine. 

Ta je zemlje već smanjila emisije iz energetskog sektora povećanjem udjela obnovljive energije poput vjetra, a nastoji smanjiti i emisije koje nastaju u osiguranju energije za grijanje i industriju.

Ulažu u dvije hidroelektrane

Najveći dio novca, 70 milijona funti, biti će usmjeren u finansiranje dvije hidroelektrane, u Merseyu na sjeveru Engleske i u blizini Aberdeena u Škotskoj, te projekt proizvodnje vodika pomoću energije vjetra na moru.

Vodik se često spominje kao mogući čisti izvor energije u budućnosti, bez štetnih stakleničkih emisija, ali trenutno je preskup za široku upotrebu.  Preostalih 20 milijona funti potrošit će se za finansiranje projekata smanjenja emisija stakleničkih plinova iz kućanstava.

Više o temi Velika Britanija

VELIKA BRITANIJA
Svirala violinu tokom operacije mozga
NA VRH

Podijeli članak na