REAKCIJE

Mijatović: Asanž ne treba biti izručen Americi

To bi moglo imati strašan efekt na slobodu medija i moglo bi, na kraju, omesti medije da ispunjavaju svoj zadatak, poručila je ona

Dunja Mijatović. Avaz

Avaz.ba

20.2.2020

Osnivač "WikiLeaksa" Džulijan Asanž (Julian Assange) ne treba biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, jer bi to imalo strašan efekt na slobodu medija, izjavila je komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović. 

Ona je rekla da je slučaj Asanža pokrenuo pitanja o zaštiti ljudi koji objave povjerljive informacije od javnog interesa, koje otkrivaju kršenje ljudskih prava.

Upozorila je, također, da su opširna i nejasna priroda optužbi protiv Asanža, kao i prekršaji navedeni u optužnici, problematični, jer se mnogi od njih tiču aktivnosti u srži istraživačkog novinarstva u Evropi i šire.

Stoga, dozvoljavanje izručenja Džulijana Asanža na toj osnovi će imati strašan efekt na slobodu medija i moglo bi, na kraju, omesti medije da ispunjavaju svoj zadatak kao dobavljači informacija i kao neko ko nadgleda demokratska društva - istaknula je Mijatović. 


Sljedeće sedmice počinje saslušanje Asanža. Agencije

Komesarka Vijeća Evrope izrazila je i zabrinutost zbog uvjeta pritvora u SAD, kao i zbog kazne koja bi mogla biti izrečena Asanžu, jer bi, u slučaju da bude osuđen, mogao provesti nekoliko decenija u zatvoru.

Asanž se nalazi u zatvoru u Londonu, gdje će sljedeće sedmice početi saslušanje o izručenju.

Sjedinjene Američke Države žele suditi Asanžu zbog zavjere da se hakuju vladini računari i zbog kršenja zakona o špijuniranju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.