CRNO ZLATO

Svijet strahuje od pada cijene nafte, u ratu Rusija i Saudijska Arabija

Rijad je srezao zvanične prodajne cijene za sve tipove svoje nafte za aprilsku isporuku

Saudijska Arabija planira povećati pumpanje nafte na iznad 10 miliona barela dnevno. Ilustracija

Fu. M. / Avaz.ba

9.3.2020

Cijene nafte su izgubile više od četvrtine vrijednosti i na putu su da danas zabilježe najniži dnevni nivo od Zaljevskog rata 1991., jer je Saudijska Arabija pokrenula cjenovni rat protiv Rusije smanjivši drastično svoje prodajne cijene i poručivši da će povećati proizvodnju.

Rijad je srezao zvanične prodajne cijene za sve tipove svoje nafte za aprilsku isporuku u rasponu od šest do osam dolara po barelu, nakon što je Rusija odbila da podrži dodatno smanjenje pumpanja koje je predložila Organizacija zemalja izvoznica nafte radi stabilizacije tržišta crnog zlata, prenijele su agencije.

Saudijska Arabija pokrenula cjenovni rat protiv Rusije. Agencije

Saudijska Arabija, također, planira da poveća pumpanje nafte na iznad 10 miliona barela dnevno u aprilu sa sadašnjih 9,7 miliona barela, nakon što krajem marta istekne aktuelni sporazum o smanjenju proizvodnje za 1,7 miliona barela dnevno.

Cijene nafte koje u proteklih nekoliko godina krenule nizbrdo zbog prevelike proizvodnje, našle su se posljednjih sedmica pod dodatnim pritiskom zbog strahovanja da će širenje koronavirusa izazvati usporavanje globalnog rasta i pad tražnje za ovim energentom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.