ODLUKE Bijela kuća objavila

Tramp otkazao sastanak G7 u zbog koronavirusa

Sastanak čelnika će se održati putem videokonferencije

Avaz.ba

Donald Tramp

Foto: AFP


Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) otkazat će zbog koronavirusa sastanak vođa G7 koji se u junu trebao održati u Kamp Davidu, a umjesto toga održat će videokonferenciju, saopćila je Bijela kuća.

Ta je odluka donesena dok države diljem svijeta radi sprječavanja širenja virusa zatvaraju granice i zabranjuju putovanja.

Tramp je početkom sedmice održao videokonferenciju s čelnicima najvećih svjetskih industrijskih zemalja i namjerava je ponoviti u amrilu, maju i junu, za kada je bio zakazan sastanak.

  • Bijela kuća

    Bijela kuća

    Foto: Avaz


Savjetnik Bijele kuće za ekonomijiu Leri Kadlov (Larry Kudlow), koji je i Trampov "vodič" za G7, o tom je potezu obavijestio svoje kolege.

- Kako bi sve zemlje sve svoje resurse mogle posvetiti rješavanju zdravstvenih i gospodarskih izazova s kojima ih suočava Covid 19, i po uputama predsjednika Trampa, direktor nacionalnog ekonomskog vijeća i američki vodič za G7 2020. 

On je obavijestio je svoje kolege da će se sastanak čelnika G7, kojem su domaćin trebale biti SAD, održati putem videokonferencije.

NA VRH

Podijeli članak na