ODLUKE Bijela kuća objavila

Tramp otkazao sastanak G7 u zbog koronavirusa

Sastanak čelnika će se održati putem videokonferencije

Avaz.ba
20.03.2020 07:07

Donald Tramp

Foto: AFP

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) otkazat će zbog koronavirusa sastanak vođa G7 koji se u junu trebao održati u Kamp Davidu, a umjesto toga održat će videokonferenciju, saopćila je Bijela kuća.

Ta je odluka donesena dok države diljem svijeta radi sprječavanja širenja virusa zatvaraju granice i zabranjuju putovanja.

Tramp je početkom sedmice održao videokonferenciju s čelnicima najvećih svjetskih industrijskih zemalja i namjerava je ponoviti u amrilu, maju i junu, za kada je bio zakazan sastanak.

  • Bijela kuća
    Bijela kuća Foto: Avaz

Savjetnik Bijele kuće za ekonomijiu Leri Kadlov (Larry Kudlow), koji je i Trampov "vodič" za G7, o tom je potezu obavijestio svoje kolege.

- Kako bi sve zemlje sve svoje resurse mogle posvetiti rješavanju zdravstvenih i gospodarskih izazova s kojima ih suočava Covid 19, i po uputama predsjednika Trampa, direktor nacionalnog ekonomskog vijeća i američki vodič za G7 2020. 

On je obavijestio je svoje kolege da će se sastanak čelnika G7, kojem su domaćin trebale biti SAD, održati putem videokonferencije.

NA VRH