SVIJET

Azra Haskić iz Španije za "Avaz": Maksimalno se pridržavajte karantina

Komentirala stanje u toj zemlju u vezi s pandemijom koronavirusa

Azra Haskić. Društvene mreže

Piše: J. A./ Avaz.ba

25.3.2020

Azra Haskić studentica je Muzičke akademije u Sarajevu koja se trenutno nalazi u Španiji, u gradu Vigo, gdje je na razmjeni studenata u okviru programa "Erasmus +". U razgovoru za "Avaz" ova 21-godišnja djevojka komentirala je stanje u toj zemlju u vezi s pandemijom koronavirusa

Prema posljednjim podacima, u Španiji ima skoro 40.000 zaraženih, što je za otprilike 6.000 više nego jučer.

- U regiji u kojoj ja živim, Galiciji, za sada ima 1.415 potvrđenih slučajeva zaraze, dok ih je u Vigu više od 300. S obzirom na to da je Španija druga najzaraženija država u Evropi i da brojka raste velikom brzinom, nije nimalo jednostavno i svakako da se osjeti zabrinutost kod ljudi. S druge strane, kod nas, stranih državljana, postoji i taj moment neizvjesnosti, jer nismo sigurni do kada ostajemo u Španiji, da li će se naš boravak produžiti kao i sam proces povratka u Bosnu i Hercegovinu - kaže Azra Haskić. 

Azra Haskić. Društvene mreže

Dodaje da je od sredine marta cijela Španija u karantinu koji je prvobitno trebao trajati do 30. marta, ali je zbog konstantnog porasta broja zaraženih, produžen za još dvije sedmice.  

- U ovom momentu sve je zatvoreno osim marketa s hranom i apoteka. U slučaju da nas zaustavi policija vani, mislim da bismo bili informirani da se vratimo u stan - govori Azra Haskić.

Imala je i poruku za sve naše građane.

- Maksimalno se pridržavajte karantina, jer je to jedini način da se suzbije širenje virusa. Posebno za osobe koje su, nažalost zaražene. Ostanak u izolaciji koliko je bitan za njihovo zdravlje, bitan je i za zdravlje drugih - zaključuje Azra Haskić. 

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.