KORONAVIRUS

Iako postoje ohrabrujući znakovi: Vlade i građani moraju biti svjesni nove stvarnosti koju je stvorila pandemija

Na kontinentu je do danas zabilježeno više od 220.000 zaraženih osoba

Italija: Niža stopa zaraženih virusom. AFP

E. J. / Avaz.ba

26.3.2020

Evropski ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavio je danas da je vidio "ohrabrujuće znakove", dok je Italija prijavila nižu stopu infekcija koronavirusom.

No, WHO upozorava da je prerano reći je li prošlo najgore kad je u pitaju pandemija.

- Iako je situacija i dalje vrlo ozbiljna, vidimo ohrabrujuće znakove. Italija, koja ima najveći broj slučajeva u regiji, upravo je zabilježila nešto nižu stopu porasta, iako je prerano reći doseže li pandemija u toj zemlji vrhunac - izjavio je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Evropu.

Na kontinentu je do danas zabilježeno više od 220.000 zaraženih osoba, uz 11.987 smrtnih slučajeva. Broj potvrđenih infekcija u svijetu sada prelazi 400.000 osoba.

Kako se novi koronavirus proširio kontinentom, mnoge su evropske zemlje usvojile stroge mjere za suzbijanje epidemije, uključujući zatvaranje granica, kao i ograničavanje javnih okupljanja. Prema Klugeu, oni će uskoro moći utvrditi stepen efikasnosti tih mjera.

No, Kluge je upozorio vlade i građane da budu svjesni „nove stvarnosti“ koju je stvorila pandemija i pripremiti se za dugoročni utjecaj.

- Ovo neće biti sprint, ovo će biti maraton - rekao je Kluge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.