ISTRAŽIVANJA Kako temperatura utječe na razvoj koronavirusa

Hladnoća pomaže virusu da preživi

Zemlje s nižim temperaturama imaju bržu pojavu novih slučajeva koronavirusa dnevno u poređenju sa zemljama s višim prosječnim temperaturama

Avaz.ba
06.04.2020 09:25

Mnoge studije sugeriraju da hladnoća pomaže preživljavanju i širenju koronavirusa

Foto: Ilustracija

Iako su do sada podaci u vezi s utjecajem temperature na širenje koronavirusa različiti, izgleda da je najnovije istraživanje u Grčkoj pokazalo da se virus manje prenosi u zemljama s visokim temperaturama.

Poduzete mjere

Istraživanja su proveli naučnici s Plućne klinika Univerziteta u Tesaliji u saradnji s Centrom za interdisciplinarna istraživanja Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini „Mecovo“ i Odeljenjem za poslovnu administraciju Univerziteta u Patrasu. 

- Utvrdili smo jasan utjecaj temperature na brzinu širenja bolesti, jer zemlje s nižim temperaturama i naročito s prosječnom temperaturom od 0 do 18 stepeni imaju bržu pojavu novih slučajeva koronavirusa dnevno i veći ukupan broj potvrđenih slučajeva u poređenju sa zemljama s višim prosječnim temperaturama – kažu naučnici s Plućne klinike.

  • Pogoduje mu hladnoća
    Pogoduje mu hladnoća Foto: Ilustracija

Prema našoj analizi, dodaju naučnici, čini se da utjecaj temperature ne zavisi od vremena izbijanja epidemije i gustine naseljenosti te dodaje da svakako konačan broj slučajeva zavisi mnogo od mjera preduzetih na sprečavanju širenja virusa, kao i od sistema za evidentiranje u zemlji.

Mnoge studije, naveli su, sugeriraju da hladnoća pomaže preživljavanju i širenju koronavirusa.

Godišnja doba

Glavni faktori, ističu, koji podupiru teoriju utjecaja godišnjih doba u širenju virusnih epidemija su povećanje sinhronizacije koja povećava prijenos, ranjivosti ljudskog tijela i stabilnosti virusnih čestica u okruženju tokom zimskih mjeseci.

Komentari

NA VRH