USPJEH

Austrija najbolja u borbi protiv koronavirusa, stopa novooboljelih 0,5 posto

Do danas je testirano više od 111.000, čime su pravovremeno locirana žarišta zaraze, poput zapadnog Tirola

Slijedi otvaranje objekata. AFP

Srna

7.4.2020

Austrija je najuspješnija zemlja u Evropi kada je riječ o borbi protiv koronavirusa - stopa novooboljelih opala je na samo 0,5 posto. Kako prenose austrijski mediji, tajna ovog uspjeha krije se u masovnom testiranju građana. 

Do danas je testirano više od 111.000, čime su pravovremeno locirana žarišta zaraze, poput zapadnog Tirola, koji je bio stavljen u karantin.

Vlada Austrije najavljuje da će naredne sedmice otvoriti radnje manje od 400 kvadratnih metara te vrtlarske i prodavnice s građevinskom opremom.


Škole će u Austriji biti zatvorene do sredine maja. AFP

Od kupaca će se i dalje tražiti nošenje zaštitne opreme, a u prostorijama prodavnica moći će biti samo jedna osoba na 20 kvadratnih metara. 

Ostale prodavnice bit će otvorene 1. maja uz iste higijenske uvjete.

Hoteli i restorani ostat će zatvoreni još nekoliko sedmica, a vlada će o njihovom eventualnom otvaranju razmišljati tek krajem aprila. Škole će u Austriji biti zatvorene do sredine maja.  

Građane je, kako prenose austrijski mediji, zbunila najava o popuštanju restriktivnih mjera samo nekoliko dana prije katoličkog Uskrsa pa je iz ministarstva zdravlja pojašnjeno da je i dalje zabranjeno posjećivati rodbinu za praznike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.