USPJEH Tajna je u masovnom testiranju građana

Austrija najbolja u borbi protiv koronavirusa, stopa novooboljelih 0,5 posto

Do danas je testirano više od 111.000, čime su pravovremeno locirana žarišta zaraze, poput zapadnog Tirola

Srna

Slijedi otvaranje objekata

Foto: AFP


Austrija je najuspješnija zemlja u Evropi kada je riječ o borbi protiv koronavirusa - stopa novooboljelih opala je na samo 0,5 posto. Kako prenose austrijski mediji, tajna ovog uspjeha krije se u masovnom testiranju građana. 

Do danas je testirano više od 111.000, čime su pravovremeno locirana žarišta zaraze, poput zapadnog Tirola, koji je bio stavljen u karantin.

Vlada Austrije najavljuje da će naredne sedmice otvoriti radnje manje od 400 kvadratnih metara te vrtlarske i prodavnice s građevinskom opremom.

  • Škole će u Austriji biti zatvorene do sredine maja

    Škole će u Austriji biti zatvorene do sredine maja

    Foto: AFP


Od kupaca će se i dalje tražiti nošenje zaštitne opreme, a u prostorijama prodavnica moći će biti samo jedna osoba na 20 kvadratnih metara. 

Ostale prodavnice bit će otvorene 1. maja uz iste higijenske uvjete.

Hoteli i restorani ostat će zatvoreni još nekoliko sedmica, a vlada će o njihovom eventualnom otvaranju razmišljati tek krajem aprila. Škole će u Austriji biti zatvorene do sredine maja.  

Građane je, kako prenose austrijski mediji, zbunila najava o popuštanju restriktivnih mjera samo nekoliko dana prije katoličkog Uskrsa pa je iz ministarstva zdravlja pojašnjeno da je i dalje zabranjeno posjećivati rodbinu za praznike.

Više o temi Koronavirus

SVIJET
Miss Engleske vratila krunu
NA VRH

Podijeli članak na