SMANJIVANJE RESURSA

Pljušte reakcije na odluku Trampa: Pogrešna poruka usred pandemije

Vrijeme je za jedinstvo i međunarodnu zajednicu koja će raditi na zaustavljanju virusa i njegovih potresnih posljedica

Haris, Tramp i Guteres. Avaz

Avaz.ba

15.4.2020

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) našao se na udaru kritika nakon što je objavio kako će SAD privremeno prestati finansirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) zbog njenog "lošeg upravljanja" epidemijom koronavirusa.

Sjedinjene Države najveći su donator Svjetske zdravstvene organizacije s više od 400 miliona dolara u 2019. godini, što je, otprilike, 15 posto njenog budžeta.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres (Guterres) izjavio je da "nije vrijeme" za smanjivanje resursa za WHO.

Sada nije vrijeme za smanjivanje resursa za operacije Svjetske zdravstvene organizacije ili bilo koje druge humanitarne organizacije u borbi protiv virusa. Sada je vrijeme za jedinstvo i međunarodnu zajednicu koja će solidarno raditi na zaustavljanju virusa i njegovih potresnih posljedica - rekao je Guteres. 


Antonio Guteres. AFP

Predsjednica Američkog medicinskog udruženja Petris Haris (Patrice Harris) nazvala je to "opasnim korakom u pogrešnom smjeru, koji neće olakšati pobjedu nad Covidom-19" i pozvala Trampa da je preispita. 

Iz Centra za zdravstvenu sigurnost "Johns Hopkins" poručili su kako ovaj potez šalje pogrešnu poruku usred pandemije.

- Pandemija nije vrijeme za takve stvari. Ovaj potez šalje pogrešnu poruku usred pandemije. Svjetska zdravstvena organizacija čini greške, kao što je to učinila u odgađanju reakcije na epidemiju ebole 2013. i 2014. u zapadnoj Africi. Možda će biti potrebne reforme, ali nakon što pandemija prođe - kazao je dr. Ameš Adalja (Amesh), stručnjak za zarazne bolesti i naučnik.


Pokušaj odvraćanja pažnje

Orgnizacija "Protect Our Care" smatra kako ovo nije ništa drugo nego pokušaj predsjednika Trampa da odvrati pažnju od neuspjeha njegove administracije u pripremi za pandemiju.

- Da budemo jasni, Svjetska zdravstvena organizacija nije bez greške, ali je nerazumno smanjiti finansiranje na vrhuncu globalne pandemije. Ovaj potez će nesumnjivo učiniti Amerikance manje sigurnim - naveli su iz ove organizacije.


Virus ne treba pasoš

Trampa je kritizirao i dr. Vilijam Šafner (William Schaffner), stručnjak za zarazne bolesti iz Medicinskg centra Univerziteta Vanderbilt.

- Ovaj virus ne treba pasoš. U nekoliko kratkih mjeseci otputovao je na sve kontinente svijeta, osim na Antarktiku. Ako se ikad dogodio događaj koji bi nam pokazao kako moramo raditi jače kao globalna zajednica, to je to - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.