TAJLAND

Slon ubio farmera u potrazi za hranom

Vlasnici više nemaju novca da hrane divovske životinje

Životinje se drže u nasilnim i stresnim uvjetima. AFP

Avaz.ba

17.4.2020

Tajlandski farmer umro je prilikom napada slona, prenosi AFP. Vijest je potvrdila policija na Tajlandu, gdje u parkovima životinja tokom pandemije ponestaje hrane za divovske sisare. Čjang Mai, popularni turistički centar na sjeveru Tajlandu, pretrpio je ogroman pad broja posjetilaca od početka pandemije koronavirusa.

Desetine kampova sa slonovima, koje su mnogi kritizirali zbog iskorištavanja zarobljenih životinja, zatvoreni su kako bi vlada zaustavila širenje bolesti. Vlasnici više nemaju novca da hrane slonove, od kojih će mnogi, vjerovatno, biti prodani ilegalnim drvosječama. U srijedu je slon koji pripada kampu, lovio hranu u plitkoj rijeci.

- Slon se zadržao u blizini rijeke i tražio hranu. Tom prilikom je ubio 69-godišnjeg farmera, koji je zalijevao povrće – saopćeno je iz policije, koja i dalje istražuje ovaj slučaj.

Skoro 2.000 slonova se iskorištava u sektoru unosnog turizma na Tajlandu. Aktivisti kažu da se životinje drže u nasilnim i stresnim uvjetima, jer ih moraju "polomiti" kako bi bile osposobljene za izvođenje trikova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.