ODLUKE

U Njemačkoj se otvaraju prodavnice, u Norveškoj vrtići

Broj preminulih smanjen tokom vikenda

U Njemačkoj za vikend parkovi bili puni građana. AFP

Srna

20.4.2020

Dijelovi Evrope koji su bili teško pogođeni koronavirusom, poduzeli su danas određene korake ka ukidanju restriktivnih mjera pa je Njemačka otvorila pojedine prodavnice, a Norveška vrtiće.

Vlade širom svijeta diskutiraju kako i kada da ublaže restriktivne mjere zbog kojih je više od polovine čovječanstva ili 4,5 milijardi ljudi ostalo u kućama, a globalna ekonomija je pretrpjela ogroman pad.

Virus se prošle godine prvi put pojavio u kineskom gradu Vuhanu i od tada je širom svijeta umrlo 165.000 ljudi, a skoro dvije trećine žrtava su u Evropi.

Ohrabrujuće je da je tokom vikenda u Evropi broj preminulih u padu u Italiji, Španiji, Francuskoj i Britaniji.

U Njemačkoj će od danas biti otvorene manje prodavnice u određenim pokrajinama. Veće prodavnice i drugi prodajni objekti u većim gradovima Njemačke bit će otvoreni kasnije u sklopu postepenog povratka u normalno stanje, a đaci bi trebalo da krenu u škole od 4. maja.

U Njemačkoj za vikend parkovi bili puni građana. AFP

Norveška je od danas dozvolila djeci da se vrate u vrtiće, što je naišlo na otpor pojedinih roditelja.

Španija, koja je, također, teško pogođena koronavirusom i gdje je blokada širom zemlje produžena, smanjit će određene restrikcije kako bi djeca mogla da idu napolje.

U Španiji je jučer registrirano novih 410 smrtnih slučajeva, što je najmanje u proteklih skoro mjesec dana. To, prema riječima zvaničnika ministarstva zdravlja Fernanda Simona, "daje određenu nadu".

U Francuskoj je premijer Eduar Filip (Edouarde Phillipe) rekao da su ostvareni određeni rezultati u borbi protiv pandemije.

Endrju Kuomo (Andrew Couomo), guverner američke države Njujork, gdje je zabilježen najveći broj umrlih i zaraženih u Americi, ukazuje na to da pandemija gubi na zamahu, ali je upozorio da nije vrijeme za opuštanje nakon što je viša temperatura tokom vikenda izmamila Njujorčane iz kuća u parkove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.