EGIPAT

Arheolozi u Luksoru pronašli 1.600 godina staru mumiju

Arheolozi su otkrili i kapelu od blata i cigle

Sanduk pronađen u Luksoru. Agencije

Avaz.ba

25.4.2020

Egipatski i španski arheolozi u egipatskom južnom gradu Luksoru, na istočnoj obali Nila, pronašli su drveni sanduk u kojem se nalazila mumija stara 1.600 godina, koja datira iz 17. dinastije, tačnije iz perioda 17. faraonske porodice.

"Egypt Today" piše da je drveni sanduk imao dimenzije 1,75 puta 0,33 metra i da je bio obojen u crveno. U sanduku su pronašli žensko tijelo, koje je bilo položeno na desnu stranu, a vjeruju da je imala 15 ili 16 godina. 

U uhu mumije pronađene su spiralne bakrene naušnice sa srebrenim listovima, a na rukama je imala dva prstena, od kojih je jedan izrađen od kostiju, a drugi je na sebi imao plave staklene perle, povezane žicom na metalnoj podlozi.

Sanduk pronađen u Luksoru. Agencije

Oko prsnog koša mumije nalaze se četiri ogrlice povezane spojnicom. Jedna od ogrlica duga je 70 centimetara, izrađena je od zaobljenih perli i naizmjenično tamno i svijetloplave boje.

U platnene zavoje bio je umotan i drveni ushabti. Riječ je o figurici i zavoju koji su na sebi imali hijeratski tekst, koji otkriva identitet vlasnika.

Pronađen je i par kožnih sandala koje su poticale iz 17. dinastije te su bile crvene s različitim motivima na njima koji, zapravo, prikazuju boga Besu, božicu Tavaret, nekoliko mačaka, ibeks i rozetu. Sandale stare 3.600 godina pronađene su u dobro očuvanom stanju. Po dekoraciji i veličini sandala zaključuje se da su pripadale ženi.

Arheolozi su otkrili i kapelu od blata i cigle i dosta materijala iz pogrebne opreme. U toj kapeli pronašli su mali kovčeg koji je, također, bio od cigle i blata. Još je zatvoren i svezan žicom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.