SVAĐA ZBOG PANDEMIJE

Kina pozvala Vašington da prizna vlastite greške

Optužuju američke republikance da nastoje ostvariti političke poene napadajući Kinu

Koronavirus je u Kini detektiran krajem prošle godine. AFP

Avaz.ba

27.4.2020

Kina je kritizirala pozive za istragom njene uloge u pandemiji koronavirusa, navodeći manjkavosti u američkoj reakciji u sprečavanju širenja virusa i pozivajući Vašington da prizna vlastite greške.

- Nadamo se da će Sjedinjene Američke Države odgovoriti na brige američkog naroda i međunarodne zajednice. Možda bi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) mogla biti pozvana da pomogne u istrazi - izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Šuang, prenosi Fena.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) prethodno je objavio da Vašington prekida uplate WHO-u, čiji je SAD bio najveći donator, tvrdeći da je ta agencija Ujedinjenih naroda slabo reagirala na pandemiju i pokazala prema Kini pristrasnost.

Kina, u kojoj je virus prvi put detektiran krajem prošle godine, uporno negira optužbe SAD-a i nekih drugih zemalja da je držala u tajnosti informacije o pandemiji. Kineska državna novinska agencija, Xinhua, također je danas objavila komentar u kojem se optužuju američki republikanski političari da nastoje ostvariti političke poene napadajući Kinu zbog pandemije. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.