SKANDAL Za novorođenče davali 50.000 dolara

Ukrajinska privatna klinika prodavala bebe

U lancu su učestvovali šefica klinike, njen sin, kao i dvojica drugih ukrajinskih državljana i tri kineska

Avaz.ba
28.04.2020 11:11

Istražitelji su pronašli pet beba

Foto: Agencije

Ukrajinska policija izvršila je pretres u jednoj privatnoj klinici koja, navodno, prodaje bebe u Kinu. Iako su osumnjičeni optuženi za trgovinu ljudima, surogat majčinstvo je legalno sivo područje u Ukrajini.

Trgovina ljudima

Skandalozan slučaj otkrilo je ministarstvo unutrašnjih poslova. Policija je raskrinkala prsten trgovine ljudima koji je bio koncentriran na privatnoj klinici za reprodukciju u Kijevu. Detalje o slučaju je podijelio zamjenik ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašenko na Facebooku. 

U lancu su učestvovali šefica klinike, njen sin, kao i dvojica drugih ukrajinskih državljana i tri kineska. Optuženi su za trgovinu ljudima i prijeti im 12 godina zatvora uz oduzimanje imovine.

- Većina klijenata bili su samci, muškarci iz Kine određene orijentacije. Iako je tačan broj beba žrtava trgovine ljudima nepoznat, najmanje 140 kineskih državljana je pod istragom - rekao je Gerašenko.

Izmišljeni brakovi

Cijena za jednu bebu je bila oko 50.000 dolara. Ogromna suma pokrivala je vještačku oplodnju surogat majke, pravnu podršku i organiziranje izmišljenih brakova potrebnih kako bi se olakšalo krijumčarenje djece u inozemstvo. Nije poznato jesu li muškarci koji su ih usvojili i očevi te djece. 

Istražitelji su pronašli pet novorođenih beba, za koje se vjeruje da su žrtve trgovine, u privatnim stanovima širom ukrajinske prijestonice i smjestili ih u porodilišta.

Legalna siva zona

Iako su osumnjičeni optuženi za trgovinu ljudima, postoji jedna začkoljica. Surogat majčinstvo nije regulirano nijednim zakonom u Ukrajini i nalazi se u legalnoj sivoj zoni. Kako zakonom nije izričito zabranjeno, nije potrebno ništa više od jednostavnog ugovora između surogat majke i potencijalnih hranitelja.

Komentari

NA VRH