AFERE

Trojica čeških političara na meti ubice iz Rusije

Gradonačelnik Praga rekao je da je pod policijskom zaštitom

Hrib: Pod policijskom zaštitom. Radio Prague

Avaz.ba

29.4.2020

Češki zvaničnik tvrdi da postoji ruska zavjera za likvidaciju njega i dvojice drugih političara koji su se sukobili s Kremljom zbog kontroverznih sovjetskih spomenika u gradu.

Gradonačelnik okruga 6 u češkoj prijestonici Pragu, Ondrej Kolar, rekao je da ga drže na tajnom mjestu nakon što mu je pružena policijska zaštita, prenosi AFP.

- Sve što vam mogu reći je da sam dobio policijsku zaštitu. Dodijeljena mi je zato što je ovdje jedan Rus koji je dobio zadatak da me likvidira - rekao je Kolar češkoj televiziji Prima.

Dodaje da su pod istim mjerama još Zdenek Hrib i Pavel Novotni (Novotny). Gradonačelnik Praga Hrib rekao je da je pod policijskom zaštitom, ali nije potvrdio navode čeških medija da je on na meti Rusije zbog uklanjanja statue sovjetskog ratnog heroja.

Hrib i Kolar sukobili su se s Moskvom ranije ovog mjeseca nakon što su predvodili uklanjanje kontroverznog kipa iz vremena Hladnog rata posvećenog sovjetskom generalu Ivanu Konevu.

Prag: Uklonjena statua ruskog generala. AFP

Taj su potez ruski diplomati nazvali „neprijateljskim činom vandalizma odmetnutih predstavnika općina". Mnogi Česi Koneva, inače heroja Rusa, vide kao simbol ugnjetavanja iz sovjetske ere.

Češki sedmičnik „Respekt“ prenio je da je ruski državljanin, koji je koristio diplomatski pasoš, nedavno stigao u Prag noseći ricin, otrov koji se može koristiti kao biološko oružje.  

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su to "dezinformacije".

Reagirajući na ove događaje, češki premijer Andrej Babis izjavio je da njegova zemlja, članica Evropske unije i NATO-a sa 10,7 miliona stanovnika, neće dopustiti da "bilo koja svjetska sila utječe na češka politička zbivanja na bilo koji način".

Češko ministarstvo vanjskih poslova ostavilo je mogućnost slanja kipa u Rusiju. Pavel Novotni, gradonačelnik praškog jugozapadnog okruga Reporje, potvrdio je da je također primio policijsku zaštitu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.