EKONOMIJA

Pao indeks dolara, kurs eura skočio

Nakon dvije sedmice rasta, dolar je oslabio najviše zbog novih prijetnji Donalda Trampa

Dolar zabilježio pad. Ilustracija

Avaz.ba

3.5.2020

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle sedmice za 1,2 posto, na 99,08 bodova. Kurs eura pri tome je skočio prema dolaru 1,5 posto, na 1,0980 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara kliznula je, pak, 0,5 posto, na 106,90 jena. 

Nakon dvije sedmice rasta, dolar je oslabio najviše zbog novih prijetnji Donalda Trampa (Trump) Kini uvođenjem carina, jer američki predsjednik smatra da je Kina mogla zaustaviti koronavirus prije nego što se proširio svijetom, prenose svjetski mediji. 



Dolar pao zbog Trampovih prijetnji. AFP

Prijetnja carinama podsjetila je ulagače na finansijskim tržištima na prošlogodišnji trgovinski rat između SAD i Kine pa se američka valuta našla pod pritiskom.

- S obzirom na veliki utjecaj Covida-19, sigurno postoji veliki rizik od eskalacije geopolitičkih tenzija. To bi bio još jedan udarac na trgovinu u svijetu - kaže Derek Halpeni (Halpenny), direktor u MUFG-u.

Dolar je oslabio i zbog naznaka američke Centralne banke da bi mogla dodatno ublažiti monetarnu politiku.

Nezabilježen pad

Američki bruto domaći proizvod (BDP) potonuo  je u prvom tromjesečju za 4,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najviše od finansijske krize 2009. godine i više od 4 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Predsjednik FED-a Džerom Pavel (Jerome Powell) upozorio je da bi u tekućem kvartalu ekonomija mogla pasti po stopi kakva do sada nije zabilježena.  

Kazao je, međutim, i da bi oporavak trebao uslijediti nakon što se olabave restrikcije u vezi s koronavirusom i da će banka nastaviti podržavati ekonomiju. 

ECB najavio jačanje

Evropska centralna banka (ECB) najavila je dodatno jačanje likvidnosti u eurozoni kroz još povoljnije finansiranje komercijalnih banaka koje bi novac trebale usmjeriti u ekonomiju pogođenu pandemijom.

ECB je najavio da će od juna ove do juna iduće godine dodatno sniziti kamate na dugoročne kredite bankama, sa minus 0,75 na minus jedan posto.

ECB ove godine planira kupiti imovinu ukupne vrijednosti od 1.100 milijardi eura, a ne isključuju ni mogućnost dodatnog povećanja vrijednosti tog programa bude li ekonomija eurozone smanjena više nego što se trenutno očekuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.