GODIŠNJI SUSRET Sastanak posvećen koronavirusu

Sutra počinje najvažnija skupština u historiji Svjetske zdravstvene organizacije

Mnogi se boje da će napetosti između SAD i Kine ugroziti jedinstveni odgovor na krizu izazvanu Covidom-19

Avaz.ba

Svjetska zdravstvena organizacija

Foto: Twitter


Sutra počinje godišnja skupština Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a mnogi se boje da će napetosti između SAD i Kine ugroziti jedinstveni odgovor na krizu izazvanu Covidom-19.

UN-ova zdravstvena agencija, koja je mjesecima zaokupljena koordinacijom odgovora na pandemiju koronavirusa, prvi će put ministre zdravstva i druge dužnosnike pozvati na virtualni godišnji sastanak.

Skupština WHO-a, koja je s uobičajene tri sedmice skraćena na samo dva dana, ponedjeljak i utorak, u cijelosti će biti posvećena Covidu-19, bolesti od koje je oboljelo 4,5 miliona, a umrlo više od 300.000 ljudi u svijetu, piše Index.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) kazao je da će to biti jedna od najvažnijih skupština od osnutka organizacije 1948. godine. Međutim, izgledi da se postigne sporazum o globalnim mjerama protiv krize ugroženi su pogoršanjem odnosa dviju najvećih svjetskih ekonomija.  

Zabrinutost zbog politizacije

Naravno da sam zabrinut zbog politizacije skupštine i rizika da propadne - kaže Đan Luka Burći (Gian Luca Burci) iz Globalnog zdravstvenog centra u Ženevi.  

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) zaprijetio je ovaj tjedan da će prekinuti odnose s Kinom, nezadovoljan njezinom navodno lošom reakcijom na širenje pandemije. Uz to, nekoliko je puta ponovio nedokazane optužbe da je virus nastao u kineskom laboratoriju.

Također, je obustavio financiranje WHO-a optužujući organizaciju da je ispočetka minorizirala ozbiljnost zaraze povlađujući Kini. 

Unatoč tome, zemlje se nadaju da će konsenzusom usvojiti rezoluciju o zajedničkom odgovoru na pandemiju. 

Konzultacije o tom dokumentu, koje je organizirala EU, završile su ove sedmice nakon teških pregovora, rekla je Nora Kronig, čelnica odjela za međunarodnu suradnju švicarskog Saveznog ureda za javno zdravstvo.

Gotovo je nemoguće pregovarati virtualnim načinom i jako je složeno graditi konsenzus u malim skupinama - rekla je Kronig.   

Nakon nekoliko dana došlo se do nacrta dokumenta koji, među ostalim, poziva na pravičniji pristup testovima, medicinskoj opremi i mogućem cjepivu u budućnosti.

Nacrt ambiciozan

Izvor iz EU kaže da je nacrt ambiciozan i naglašava da će bude li stvarno usvojen konsenzusom, to biti prvi put da je globalni forum jednoglasno prihvatio odgovor na Covid-19. 

Izvor kaže da zemlje nisu bježale od trnovitih tema, uključujući poziv na reformu WHO-a nakon što je ustanovljeno da njegovi kapaciteti nisu dovoljni za sprečavanje krize ovakvih razmjera.

Iako su se diplomati načelno dogovorili o nacrtu, promatrači strahuju da će postojeća politizirana atmosfera neke zemlje možda potaknuti da ipak razbiju konsenzus.   

- Nadam se da ćemo moći postići konsenzus - rekao je u petak američki ambasador pri UN-u u Ženevi Endrju Bremberg (Andrew). 

Sjedinjene Države i Evropa ne slažu se o temi pristupa cjepivu u budućnosti, a Vašington uz to optužuje Peking da pokušava ukrasti američka istraživanja o vakcini.

SAD također predvodi skupinu zemalja koje traže da WHO prestane Tajvanu uskraćivati status promatrača, koji mu je opozvan 2016. kad je za tajvansku predsjednicu izabrana Tsai Ing-wen koja odbija koncept "jedne Kine". 

Više o temi Svjetska zdravstvena organizacija

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na