ISTRAŽIVANJA

Bajden ima veću podršku od Trampa

I istom istraživanju prošlog mjeseca imali izjednačenu podršku od 42 posto

Džo Bajden i Donald Tramp. Avaz

Avaz.ba

22.5.2020

Novo istraživanje Fox Newsa pokazalo je da bivši potpredsjednik SAD-a i potencijalni predsjednički kandidat Demokratske stranke Džo Bajden (Joe Biden) ima veću podršku od aktuelnog predsjednika Donalda Trampa (Trump) od čak osam procenata.

Kako piše The Hill, Bjaden bi trebao dobiti značajnu podršku među nezavisnim i starijim biračima koji su 2016. godine u najvećoj mjeri glasali za Trampa.

Prema anketi objavljenoj noćas, Bajden ima 48 posto podrške, a Tramp 40 posto, dok je 11 posto ispitanih kazalo kako još nisu sigurni za koga bi glasali ili kažu kako će podržati nekog drugog. Tramp i Bajden su u istom istraživanju prošlog mjeseca imali izjednačenu podršku od 42 posto.

Bajden vodi sa 17 procenata među biračima u dobi od 65 godina i starijim te sa 13 bodova među nezavisnim. 

Zanimljivo je da je 69 posto Bjadenovih pristalica opisalo sebe kao izuzetno motivirane, u poređenju sa 61 posto Trampovih pristalica. Anketa je utvrdila i veliki jaz između spolova, Biden je popularniji kod žena za 20 posto, a Tramp sa 7 posto među muškarcima. 

Aktuelni predsjednik ima čak 30 procenata veću prednost među ruralnim bijelim biračima, dok Bjaden ima 64 procenta podrške među Afroamerikancima. 

Izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, 59. po redu, trebali bi se održati 3. novembra ove godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.